Átvette megbízólevelét Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc

Átvette megbízólevelét Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc

Megválasztott képviselők a 2022-es országgyűlési választás listás mandátumainak átadásán a Nemzeti Választási Irodában 2022. április 25-én. A rendezvényen huszonnégy képviselő vette át megbízólevelét, akik az április 3-ai országgyűlési választáson országos pártlistáról mandátumot szereztek, de a múlt heti ünnepélyes átadáson nem vettek részt. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átvették megbízóleveleiket hétfőn azok a képviselők, akik az április 3-ai országgyűlési választáson országos pártlistáról mandátumot szereztek, de a múlt heti ünnepélyes átadáson nem vettek részt, írja az MTI.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Alkotmány utcai székházában tartott rendezvényen Téglási András, az NVB elnöke kiemelte: április 3-án az újkori magyar demokrácia történetében kilencedik alkalommal zajlott le az országgyűlési képviselők választása, a Nemzeti Választási Bizottság a törvényi határidőn belül, április 14-én megállapította a választás listás eredményét, ami április 16-án jogerőre emelkedett.

Az országgyűlési választás jogerős végeredménye szerint Fidesz-KDNP pártszövetség 48, a hatpárti (a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által alkotott) összefogás 38, míg a Mi Hazánk Mozgalom 6 listás mandátumot szerzett. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata részéről Ritter Imre kedvezményes mandátumra lett jogosult, ő – a 11 nemzetiségi szószólóhoz hasonlóan – még múlt héten szerdán átvette az ünnepségen a megbízólevelét.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség listáján szereplők közül hétfőn vette át megbízólevelét Nacsa Lőrinc és Halász János.

Az ellenzéki összefogás listájáról hétfőn vette át megbízólevelét Jakab Péter, Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Sebián-Petrovszki László, Varga Zoltán, Gréczi Zsolt, Kálmán Olga, Dávid Ferenc, Kordás László, Komáromi Zoltán, Hegedüs Andrea, Szabó Rebeka, Zsiga-Kárpát Dániel, Lukács László György, Brenner Koloman, Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter és Szabó Hajnalka.

Ugyancsak hétfőn vette át megbízólevelét a Mi Hazánk listavezetője, Toroczkai László is.

Az országos listáról kiadható mandátumok meghatározásánál az országos listákra leadott voksokat és az egyéni választókerületekben nem hasznosuló, úgynevezett töredékszavazatokat vette figyelembe a Nemzeti Választási Bizottság.

A Momentum leendő frakcióvezetője, Fekete-Győr András egyébként épp hétfőn tette közzé nyílt levelét, amelyben kifejtette: csak akkor vesznek részt a parlamenti alakuló ülésen, illetve később az érdemi parlamenti munkában, ha a Fidesz teljesít bizonyos „demokratikus feltételeket”. A Momentum többek között azt szeretné, hogy az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványukat, a közmédia élére konszenzussal válasszanak vezetőket, ahogy a választási törvényeket is csak az ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg. De ugyanez vonatkozzon szerintük az önkormányzatok hatásköréről és a választásáról szóló jogszabályokra is.