Fekete-Győr András nyílt levélben adott ultimátumot Kocsis Máténak

Fekete-Győr András nyílt levélben adott ultimátumot Kocsis Máténak

Fekete-Győr András a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kocsis Máténak, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének írt nyílt levelet a Momentum leendő frakcióvezetője, Fekete-Győr András – derült ki utóbbi politikus hétfői Facebook-posztjából.

Fekete-Győr kifejtette, csak akkor vesznek részt a parlamenti alakuló ülésen, illetve később az érdemi parlamenti munkában, ha a Fidesz teljesít bizonyos „demokratikus feltételeket”. Fekete-Győr szerint ugyanis a Fidesz-frakció az elmúlt tizenkét évben kiüresítette a magyar parlamentarizmust, „az ország ügyeiről szóló érdemi viták helyett mára nagyrészt Kövér László büntetéseiről és tehetetlen ellenzéki képviselők performanszairól szól az Országgyűlés munkája.” A Momentum korábbi elnöke úgy látja, a parlament mára a kormányfő hatalmi céljainak kiszolgálójává vált, ehhez pedig a „semmilyen egyéni mozgástérrel nem rendelkező képviselők örömmel asszisztálnak.”

Fekete-Győr példaként említette, hogy a Médiatanács „pártkatonákkal lett feltöltve”, és a kormány céljainak kiszolgálójává vált. A Momentum azt szeretné, hogy az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványukat, a közmédia élére konszenzussal válasszanak vezetőket, ahogy a választási törvényeket is csak az ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg. De ugyanez vonatkozzon szerinte az önkormányzatok hatásköréről és a választásáról szóló jogszabályokra is.

A momentumos leendő frakcióvezető kérte azt is, hogy induljon valódi párbeszéd a sztrájkjogról, továbbá „kezdődjön meg egy a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása”.

A választások után vita indult az ellenzék sorain belül arról, érdemes-e beülni a parlamenti alakuló ülésre. Mások úgy látták, ha felveszik a mandátumukat, akkor semmi jelentősége annak, hogy kihagyják az említett ülést. Hadházy Ákos javasolta előzőleg, hogy csak akkor üljenek be az ülésre, ha a kormány/Fidesz teljesíti az említett feltételeket.