Lázárék még jobban titkolóznának építéshatósági ügyekben

Lázárék még jobban titkolóznának építéshatósági ügyekben

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha átmegy a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) jogszabály-tervezete, még ritkábban derülhet a jövőben fény arra, hova mit terveznek építeni. A Válasz Online vette észre, hogy az ÉKM olyan jogszabály-tervezetet tett közzé, amely alapján elérhetetlenné válna az ÉTDR nevű elektronikus építéshatósági rendszer általános tájékoztatási felülete. A lap ezt használva számolt be nemrég arról, hogyan építi be a Tiborcz István-féle kör a Svábhegy maradékát. Az írás megjelenésének napján nyújtotta be az ÉKM a jogszabály-tervezetet.

A lap azt írja, korábban is jelentős titkolózás övezte az építéshatósági ügyeket, ha viszont a mostani változtatás átmegy, még inkább lehetetlen lesz a hasonló beruházások nyomába eredni.

Az ÉTDR tájékoztatási felületén követheti mindenki a beadott építési engedélyeket, azokkal kapcsolatos döntéseket, mellékletként pedig le lehet tölteni a tervek egy részét. A mostani tervezet viszont módosítaná a 312/2012-es kormányrendeletet, minden olyan passzust törölve belőle, ami az általános tájékoztatási felületről szól. A felület összes tartalma visszamenőlegesen is elérhetetlenné válna. A lap a cinizmus minősített esetének nevezi, hogy a tervezet indoklása is csupán ennyi: a módosító javaslat célja a tájékoztató felület megszüntetése.

A Válasz Online emlékeztetett, Lázár Jánosnak buktak már el jogalkotási ötletei, például az, amelyik a kastélyvagyon „ingyenes szétosztogatását” segítette volna. Ebből viszont Novák Katalin köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság vétója miatt nem lett törvény. Sajátos mellékzöngét ad az előbbinek, hogy Lázár János múlt héten a 444-nek úgy fogalmazott Novák kapcsán, a kegyelmi döntést elítélve: a korábbi államfő nem való közéjük. Meglehet, a minisztert valójában nem kizárólag a K. Endrének adott kegyelem bosszantotta fel. Mindenesetre most a Válasz Online úgy összegzett: „Lehet, hogy majd az ÉTDR kapcsán is történik valami, de egyelőre ezt a javaslatot vettük észre a kormány hivatalos oldalán.”