Molnár Csaba sajátosan fordított egy Magyar Péter-nyilatkozatot

Molnár Csaba sajátosan fordított egy Magyar Péter-nyilatkozatot

Magyar Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajátosan fordította le a Demokratikus Koalíció alelnöke, Molnár Csaba mindazt, amit Magyar Péter a Financial Times-nak nyilatkozott. A brit üzleti lapban kedden jelent meg egy cikk Magyar választási esélyeiről. A politikusnak álló jogász a cikkben többen között arról beszélt: „A célom, hogy megfosszam a Fideszt a szavazatok többségétől a következő általános választáson, és legalább koalícióra kényszerítsem a pártot. Együtt tudok működni egy urambátyám-rendszer és Orbán nélküli Fidesszel – már amennyiben ilyesmi egyáltalán létezik.”

Molnár Csaba mindezt a Facebook-oldalán úgy fordította le: „együtt tudok működni a Fidesszel, ha nincs benne haverság és Orbán”. A mondat második felét a politikus egyenesen le is hagyta a fordításból. Majd rögtön véleményt fűzött hozzá: „Nekünk sosem voltak haverjaink a Fideszben, és sosem tudnánk együttműködni velük. És hogy világos legyen: nincs jobb vagy rosszabb Fidesz; nincs Orbán nélküli Fidesz; nincs olyan, hogy elfogadható Fidesz. Egyetlen Fidesz van, amit végleg le kell váltani. Dobrev Klára ezt fogja tenni.”

A DK politikusa kommentben hozzátette még: a teljes cikkhez előfizetés kell, ezért szemlézte inkább követőinek magyarul. A „cronyism” kifejezést az adott kontextusban „haverság”-ként fordítani meglehetősen pontatlan. A kifejezés olyan rendszert jelent, amelyben nem érdemek, hanem személyes ismeretségek alapján kerülnek emberek pozíciókba.

A Telex múlt héten számolt be róla, hogy nemcsak a Megafon, de a DK-közeli Nyugati Fény is rengeteg pénzt költ a Facebookon arra, hogy Magyar Pétert kritizáló tartalmait eljuttassa az emberekhez. Csak épp a Nyugati Fény cikkei nem Gyurcsánnyal, hanem a Fidesszel igyekeznek összemosni Magyart. 

Magyart egyébként sokan bírálták már azzal, hogy ő is bizonyára feleségének, Varga Judit igazságügyi miniszternek köszönhetően kapott állást, például, a Diákhitel Központ élén. A Tisza Párttal az országot járó Magyar a Telexnek erről múlt héten azt mondta: ő sosem tagadta, hogy a Fideszben hasonló ügymenet a jellemző. Hozzátette, nyilván ha ezer ember beadja az életrajzát, akkor könnyebben eljut az adott miniszter asztalára az övé, ha az igazságügyi miniszter a felesége. „Én ezt sose tagadtam. Nyilván Kocsis Máté letagadja, de a Fideszre nagyon is jellemző a nepotizmus, a feudalizmus, helyi szinten vagy máshol is. De ennek fogunk véget vetni” – fogalmazott.

Magyar egyébként a Fidesszel való koalíciókötésről beszélt Bolgár Györgynek a Klubrádióban, itt pedig már tartózkodóbb álláspontot vett fel, mint korábban. (Azt nem tudni, a Financial Timesnak pontosan mikor adta a nyilatkozatot.) A jogász azt mondta: „én is egy ember vagyok, alakulok menet közben. Azóta meggyőztem saját magamat, ahogy a megszólalók is, hogy egy Orbán nélküli Fidesszel lehetne, de egy Orbán nélküli Fidesz nem létezik. Ha Orbán Viktor holnap lemond vagy bármi történik vele, akkor szétesik a Fidesz, ezt mindenki tudja. A koncon elkezdenek marakodni, és az oligarchák meg az egyéb struktúrák ott egymásnak ugranak.”

Magyar Péter a Financial Times-nak azt is kifejtette, hogy konzervatívnak tartja magát, de nyitott mindenki más felé is. Régebben panaszkodott az oligarchákra és a rendszer elfogadhatatlan elemeire, de azt mondták neki, dolgozzon tovább és hagyja figyelmen kívül ezeket a jelenségeket. Elmondása szerint nem gondolkodott politikai karrierben, de a mostani olyan lehetőség, ami egyszer adódik az ember életében.