Magzatkárosító anyag miatt nem vizsgálódik a rendőrség Győrszentivánban – Vagy mégis

Magzatkárosító anyag miatt nem vizsgálódik a rendőrség Győrszentivánban – Vagy mégis

Épül az akkumulátorgyár Győrszentiván szélén (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Az NMP (N-metil-2-pirrolidon vagy 1-metil-2-pirrolidon) súlyosan magzatkárosító, meddőséget, vetélést okozó anyag. Egészségügyi határértékről nem lehet beszélni az esetében, ugyanis ebből a veszélyes oldószerből egészen kis mennyiség sem juthatna a földekbe, vizekbe. A Szentiváni Öko Szeglet Egyesület (SZÖSZ) megrendelésére Győr Győrszentiván településrészén talajvízminőségi mérést végeztek, és a vizsgálat NMP-szennyezést mutatott ki. Ezt az anyagot oldószerként használják például az akkumulátor- és az autóiparban. Egy természetben elő nem forduló vegyületről van szó, amely kizárólag emberi mulasztás révén juthatott a talajvízbe. A civilek szerint a vizsgálatok arra utalnak, hogy a jelzett oldószer koncentrációja a már meglévő ipari parkhoz legközelebb eső vízmintában volt a legmagasabb. Az NMP jelenléte miatt az egyesület korábban közérdekűadat-igénylést nyújtott be a kormányhivatalhoz, hogy megtudja, mely cégek használják jelenleg az ipari parkban ezt az oldószert. Ennek ellenére a Győri Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya határozatot postázott az egyesületnek, amelyben felfüggesztette az NMP miatt indított eljárást.

Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő tájékoztatása szerint mivel sem az illetékes katasztrófavédelem, sem a kormányhivatal nem kívánta a szennyezés forrását feltárni, a SZÖSZ ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A rendőrkapitányság álláspontja az NMP-szennyezéssel kapcsolatban megegyezik az egyesületével: a jogszabályok erre a vegyi anyagra nem állapítanak meg határértéket, ami azt jelenti, hogy az nem jelenhet meg a „talajvízben, a természetben semmilyen mértékben sem”. A rendőrség mégis felfüggesztette az eljárást az ügyben.

• Mit mond a rendőrség?
• Mennyibe kerülne a nyomozás?
• Hogy állnak az ügyhöz a civilek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 4-ig kapható 2024/26. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!