Joe Biden: „Nem megyek sehova, én vagyok a Demokrata Párt jelöltje”

Joe Biden: „Nem megyek sehova, én vagyok a Demokrata Párt jelöltje”

Joe Biden amerikai elnök látogatást tesz a vészhelyzeti műveleti központban Washingtonban 2024. július 2-án. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Én vagyok a Demokrata Párt jelöltje, ettől senki nem tántorít el. Nem megyek sehova” – mondta Joe Biden amerikai elnök egy BBC-nek nyilatkozó forrás szerint. Az múlt heti, Donald Trumppal folytatott, az elnök szempontjából katasztrofális vita után erősödtek fel azok vélemények, amelyek szerint Joe Bidennek ki kellene szállnia az elnökjelölti versenyből, sőt, még a tekintélyes New York Times is szerkesztőségi vezércikkben kérte, hogy lépjen vissza. Miután az elnök a családjával is egyeztetett a kérdésről, szerdán zárt ajtók mögött tárgyalt Kamala Harris alelnökkel a Fehér Házban – írja a BBC . Ezt követően közölte Biden, hogy versenyben marad, az alelnök pedig biztosította őt a támogatásáról. Ugyanez köszönt vissza abban az adománygyűjtő emailban is, amit pár órával később küldött ki Biden és Harris.

A Fehér Ház is valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat. Karine Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője úgy fogalmazott, teljes mértékben hamis a New York Times napilap értesülése, miszerint Joe Biden elnök fontolgatja, hogy folytassa-e az újraválasztásáért folyó küzdelmet. A napilap az elnök kulcsfontosságú szövetségesére hivatkozott, akivel állítólag azt közölte, hogy gondolkozik a visszalépésen. A szóvivő valótlannak nevezte az ABC News televízió tudósítását is arról, miszerint az elnök magánbeszélgetésen úgy nyilatkozott, hogy a következő napok meghatározóak lesznek abban, hogy versenyben maradhat-e.

Joe Biden elnök szerdán találkozott több demokrata törvényhozóval, valamint 22 demokrata párti kormányzóval. Egyikük, Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker a CNN hírtelevíziónak a megbeszélés előtt azt mondta, hogy az elnöknek többet kell kommunikálnia, ha azt akarja, hogy sikerüljön ellensúlyoznia a június 27-i, Donald Trumppal vívott televíziós vitában nyújtott szereplése negatív hatásait. Közben újabb, az elnökjelölti vita után készült közvélemény-kutatások jelentek meg, amelyek Donald Trump fölényét mutatják. A New York Times által megrendelt felmérés szerint Donald Trumpot jelenleg az amerikaiak 49 százaléka, míg Joe Bident 43 százalék támogatja. Ez az arány megegyezik a CNN közvélemény-kutatásának eredményével.