Legalább 15 milliárdba kerülnek az augusztus 20-i ünnepségek

Legalább 15 milliárdba kerülnek az augusztus 20-i ünnepségek

Tűzijáték Budapesten 2022-ben (Forrás: Magyarország kormánya/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 12,6 milliárd forintot adott a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek (NRÜ) a Rogán Antalhoz tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal az idei Szent István Napi Programsorozatra. Ehhez jön a korábban a tűzijáték megszervezésére adott 2,4 milliárdos támogatás, így az augusztus 20-i ünnepségsorozat összesen legalább 15 milliárd forint közpénzbe kerül majd – számolt be a K-Monitor a hivatal által közölt adatok alapján.

A nemzeti ünnep programjaira tavaly 12,8 milliárd forintot szántak, és a tűzijátékra is kevesebbet, 1,8 milliárdot. A K-Monitor arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei események végleges költsége csak a közbeszerzés lezárása után derül ki, amelyen egy versenykorlátozó konstrukció miatt egyetlen cégcsoport, a Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó Lounge „versenyez” a munkákért, az NRÜ pedig minden feladatot és pénzt nekik ad tovább. A tűzijátékra kiírt tendert is ők nyerték.

Az adatokból az is kiderül, hogy a soros EU-elnökség megszervezésére 11 milliárd forint támogatást adott a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, az utcai olimpiai sportok négynapos budapesti selejtezőjére pedig közel 7,6 milliárdot.