Pressman bírálta Orbánt, amiért folyamatosan Trump mellett kampányol

Pressman bírálta Orbánt, amiért folyamatosan Trump mellett kampányol

David Pressman július 2-án az amerikai nagykövetség rezidenciáján (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kijevi útjáért megdicsérte Orbán Viktort az amerikai magyar nagykövetség függetlenség napi rendezvényén David Pressman, viszont bírálta is azért, amiért fáradhatatlanul kampányol Donald Trump mellett. A nagykövetség honlapján angolul elérhető a keddi beszéd, melyben a nagykövet úgy fogalmazott: Magyarország az Amerikai Egyesült Államok szövetségese, viszont nincs más partnerük, aki hasonlóan nyíltan és eltökélten kampányolna a közelgő amerikai választás egyik jelöltje mellett. Pressman szerint Orbán naponta emlékeztet arra, kit szeretne győztesként látni, illetve kire szavazna, ha amerikai állampolgár lenne. Az utóbbi viszont továbbra sem igaz rá nézve, ami viszont igen, hogy az amerikai szövetséges Magyarország vezetője, fogalmazott Pressman.

Az amerikai nagykövet szerint veszélyes ajánlat pártalapra helyezni egy kétoldali kapcsolatot, különösen szövetségesek között hasonlóan nehéz időkben. Szerinte ez nem a magyar emberek érdekét szolgálja, és számos más, Budapesten hozott stratégiai döntéssel együtt azt kockáztatja, hogy megváltozik Magyarország és az Egyesült Államok viszonya. Pressman kijelentette: lehet, hogy Magyarország politikai kérdésnek tekinti az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatát, de fordított esetben ez nem igaz.

Pressman beszédében méltatta a Bye-bye Szását eléneklő Pa-dö-dö énekesét, Falusi Mariannt, továbbá a magyar mesterember Rostás Árpádot, valamint a három évszázada a tengerentúlra utazó Kováts Mihályt, aki segítette az amerikaiakat a függetlenségért vívott küzdelemben. A nagykövet szerint a magyar-amerikai kapcsolatokat nem az határozza meg, hogy Orbán Viktor éppen melyik jelölt melletti kampányra költi a magyar adófizetők pénzét, hanem az olyan kiemelkedő személyiségek munkája, mint a fentebb említetteké. Pressman szóba hozta még a békéscsabai kolbászt, ahogy azt is, ahogy Mohács polgármestere túl sok pálinkát önt számára. Amikor előbbiekkel kínálják, akkor nem őt mint embert látják vendégül, hanem az Egyesült Államokat, a magyarok régi barátját és állhatatos szövetségesét - fogalmazott.

A nagykövet azért dicsért is, örömét fejezte ki a magyar miniszterelnök kijevi útja miatt. Mint mondta, ez egy jelentős és értelmes lépés, az amerikai kormány pedig egy ideje ösztönzi már, hogy a magyar és ukrán fél magas szinten lépjen kapcsolatba egymással, hogy ellentéteit tisztázni tudja. Pressman hozzátette, nyomon fogják követni, mire vezet a mai találkozó.