Tizenkét milliárdért ír kéziratokat és tananyagot Fauszt Zoltán érdekeltsége

Tizenkét milliárdért ír kéziratokat és tananyagot Fauszt Zoltán érdekeltsége

Laptop (Fotó: Burst / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gigantikus oktatási tendert nyert egy informatikai cég az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ tenderén. Az állami központ a szakképzés területén keresett pályázókat, akik „zárt rendszerű elektronikus távoktatásban” legalább 75 különböző tananyag megírását, tesztelését vállalják, beleértve a gyakorlati alkalmazás nyomon követését és támogatását is, mintegy 31 hónapos időtartamon belül.

Az eredetileg nettó 9,8 milliárdosra becsült keretösszegű pályázaton az ELMS Informatikai Zrt. nyert a maga 9,55 milliárdos ajánlatával;  ez bruttó 12 milliárd forintos megbízást jelent. Az ELMS a szerződés értelmében többek között kéziratokat készít, részt vesz a tananyagokhoz kapcsolódó videóelőadások „fejlesztésében”, az IKK pedig a keretszerződés 70 százalékának lehívására vállalt kötelezettséget – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Belenéztünk a megállapodás szövegébe: a dokumentum szerint az ELMS száz oldalanként bruttó 6,8 millió forintért vállalja el egy „alapoktatási kézirat” elkészítését, a „szakirányú oktatási kézirat kidolgozása” pedig már közel bruttó 8,9 millió forintba kerül (szintén száz oldal esetében). Ennél is nagyobb bevételt hoz a már kész tananyag alapján elvégzett „Digitális tananyag-fejlesztési szolgáltatás”, ami adott szinten elérheti a bruttó 40 milliós árat.

Az ügy érdekessége, hogy az IKK nem először írt ki pályázatot távoktatási segédanyagok elkészítésére: 2022-ben a Napi.hu (ma Economx) vette észre, hogy az IKK 40 darab zárt rendszerű elektronikus távoktatási tananyag elkészítését rendelte meg. A munkát akkor is az ELMS nyerte el, bruttó 5,7 milliárd forintos értékben. A korábbi pályázat teljesítési határideje tavaly májusban zárult le, így felmerül a kérdés, az IKK miért rendelt meg ilyen rövid időn belül egy újabb, hatalmas értékű távoktatási csomagot. Lapunk levélben kereste meg az IKK-t, hogy megtudja, miért volt szükség az újabb tenderre. Választ egyelőre nem kaptunk, ha reagálnak, frissítjük cikkünket.

Az ELMS más szempontból is érdekes lehet az olvasók számára. Az informatikai vállalat többségi tulajdonosa a NEXIUS, amely Fauszt Zoltán érdekeltségének számít. Fauszt több mint egy évtizedig volt üzlettársa Palkovics László korábbi innovációs miniszternek. Céghálózata, az SDA-csoport tagjai működtetik az egyetemek, illetve iskolák ismert informatikai –távoktatási rendszereit, a NEPTUN-t és a KRÉTÁT is, ezek pedig több tízmilliárdos bevételt hoznak Fauszt körének.