Orbán Viktor ott lesz a Türk Államok azerbajdzsáni csúcstalálkozóján

Orbán Viktor ott lesz a Türk Államok azerbajdzsáni csúcstalálkozóján

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján Asztanában 2023. november 3-án. Mellette jobbról balra: Gurbanguly Berdimuhamedow volt türkmén elnök, a türkmén parlament felsőháza, a Népi Tanács elnöke, Savkat Mirzijojev üzbég, Recep Tayyip Erdogan török, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Szadir Zsaparov kirgiz, lham Alijev azeri elnök és Kubanicsbek Ömüralijev, a Türk Államok Szervezetének főtitkára. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján július 5-én és 6-án az azerbajdzsáni Susában – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

A mostani csúcstalálkozó témája a fenntartható jövő építése a közlekedésen, a konnektivitáson és a klímapolitikán keresztül. A tárgyalások célja, hogy a részes államok (Törökország, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán és – megfigyelőként – Magyarország) a fenti területeken előmozdítsák együttműködésüket. A csúcstalálkozó további napirendi pontja a TÁSZ kapcsolata az Európai Unióval és más nemzetközi szervezetekkel. Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a türk partnerállamok vezetőivel – közölte a sajtófőnök.

Mint arról korábban írtunk, az ukrajnai háború kitörése után 28 hónappal kedden először járt Orbán Viktor Kijevben, ahol találkozott Volodimir Zelenszkijjel. Ezt megelőzően a magyar miniszterelnök volt az egyetlen olyan európai vezető, aki nem látogatta meg ukrán kollégáját, és most is meglepetésszerű volt a kijevi látogatás. Orbán Zelenszkijt többek között arra kérte, hogy gondolkodjon el a tűzszünet lehetőségén. A magyar miniszterelnök megerősítette, hogy a soros EU-elnökséget jelenleg betöltő ország kormányfőjeként célja egy jelentés elkészítése az Európai Tanács részére a béke lehetőségeiről. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyancsak kedden felhívta az orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, hogy méltassák a magyar-orosz kapcsolatokat és megállapítsák, Ukrajnának feltétel nélkül garanciákat kell adnia a területén élő kisebbségek jogainak a biztosítására. 

Eközben meg nem erősített, nyugati és közép-kelet-európai diplomáciai forrásokra hivatkozva a VSquare munkatársa a Twitteren azt írta, hogy mindössze három nappal a kijevi találkozó után pénteken moszkvai látogatást tesz Orbán Viktor. A miniszterelnök esetleges moszkvai útjával kapcsolatban írtunk a külügyminisztériumnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.