Továbbra sincs minden iskolában életmentő injekció

Továbbra sincs minden iskolában életmentő injekció

Tanévnyitó Nyíregyházán (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Tavaly szeptember óta törvény írja elő, hogy az oktatási intézményeknek megkülönböztetett figyelemmel kell lenniük az igazoltan allergiás gyermekekre – ezzel az állam le is tudta feladatait. Bár mintegy 20 ezer gyermek van kitéve az életveszélyes anafilaxiás sokk veszélyének, az iskolákban továbbra sem elterjedtek a rohamok kezelésére szolgáló adrenalintartalmú autoinjektorok.

Az egész országot megrázta az eset 2022 januárjában, amikor egy mogyoróallergiás kisfiú meghalt, miután egy újpesti iskolai ünnepségen mogyorótartalmú édességet fogyasztott. Ugyanazon év májusában, szintén Újpesten egy súlyos allergiás tüneteket produkáló óvodás életét az óvónő mentette meg, aki – idejében felismerve a bajt – azonnal beadta a gyermeknek az intézményben rendelkezésre álló adrenalininjekciót. A két eset között szoros az összefüggés: a januári tragédiából okulva az önkormányzat arról intézkedett, hogy minden kerületi nevelési, oktatási intézményben legyen az életmentő antiallergiás injekcióból. És persze a tragédia elkerüléséhez kellett az is, hogy az óvónő felismerje, baj van. (Előbbi ügyben egyébiránt a felügyelő pedagógust gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg 2023-ban, a szülők ugyanis előzetesen jelezték, hogy gyermekük mogyoróallergiával küzd, de ezt a tanár nem vette figyelembe.)

• Hány gyermeket küzd ma ételallergiával Magyarországon?
• Képes-e felkészíteni az állam az iskolákat és a pedagógusokat az anafilaxiás sokk kezelésére?
• Milyen jogszabályi hiányosságok vannak?
• Milyen állami ösztönzőkre lenne szükség az allergiás gyermekek biztonságának növelése érdekében?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 4-ig kapható 2024/26. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!