„Megcsináltuk!” – Óriási fölénnyel nyert a Keir Starmer vezette brit Munkáspárt

„Megcsináltuk!” – Óriási fölénnyel nyert a Keir Starmer vezette brit Munkáspárt

Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője érkezik egy londoni szavazóhelyiségbe 2024. július 4-én. (MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Munkáspárt nyerte a csütörtöki brit parlamenti választást, és a párt vezetője, Keir Starmer lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. Magyar idő szerint péntek reggel hat órakor a Munkáspárt hivatalosan is megszerezte a parlamenti többséget, miután eredményt hirdettek a választókerületek kétharmadában.

A péntek reggeli részeredmények alapján a Munkáspárt elérte a többséghez szükséges 326 képviselői széket: jelenleg 387 mandátumuk van a brit parlament 650 fős alsóházában, de ez a szám várhatóan még nőni fog. A BBC szerint a toryk most 94 széknél tartanak. Az exit pollok alapján a toryk 131, a Munkáspárt 410, a Liberális Demokraták 61, a Skót Nemzeti Párt 10, a Reform UK 13, a Plaid Cymru 4, a Zöldek pedig 2 mandátumot szerezhettek az idei választáson. 

A Konzervatív Pártnak az előző ciklusban 365 képviselője volt, most harmadannyi széket szereztek. Ez lehet a párt modernkori történetének legnagyobb veresége, miközben a munkáspárti siker Tony Blair 1997-es eredményéhez mérhető, amikor is 418 széket szerzett a baloldal. A konzervatívok történelmi bukását jól jelzi, hogy számos vezető politikusuk is elveszítette képviselői székét. Kiesett a parlamentből Grant Shapps védelmi, Alex Chalk igazságügyi és Gillian Keegan oktatási miniszter. Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában elismerte, hogy az eddigi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt megnyerte az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat. Sunak elmondta: felhívta Sir Keir Starmert, a Munkáspárt vezetőjét és gratulált neki a Labour választási győzelméhez. 

„Megcsináltuk!” – Keir Starmer győzelmi beszédében kijelentette, hogy „a változás most kezdődik, és megígérte, hogy újra a munkás emberek szolgálatába fogja állítani az országot. „Itt a lehetőség, hogy az ország 14 év után visszakapja a jövőjét” – mondta a következő brit miniszterelnök. A Munkáspárt 27 éve most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból, és 19 éve most nyert először választást, ugyanis legutóbbi győzelmét a 2005-ös választásokon, kormányzati pozícióból aratta. Az exit poll eredménye jórészt megfelel az elmúlt hetek közvélemény-kutatási adatainak, amelyek rendre a Munkáspárt nagyarányú győzelmét valószínűsítették, bár több felmérés azt sem tartotta kizártnak, hogy a Labour győzelmének mértéke túlszárnyalhatja az 1997-es eddigi rekordot.