Karácsony megmutatta, hol lesznek az új traffipaxok a fővárosban

Karácsony megmutatta, hol lesznek az új traffipaxok a fővárosban

Képünk csak illusztráció! A budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok 2016. április 4-én. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester a tavalyi Árpád hídi halálos balesetet követően jelentette be, hogy 45 új sebességmérő kamera lesz Budapest útjain. A szerda késő esti újabb tragédiát követően a főpolgármester a Facebookon jelentette be: zajlik az állandóan működő sebességmérő kamerák telepítése.

A Fővárosi Önkormányzat a tavalyi évben, a főpolgármesteri bejelentést követően haladéktalanul megkezdte a fixen telepített – a traffiboxokkal ellentétben – állandóan működő sebességmérő kamerák telepítését – írja a főpolgármester. Ugyanakkor az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében az eredetileg tervezett 45 darab, egy-egy sáv mérésére alkalmas kamera helyett 26 darab olyan modernebb sebességmérő kamerát telepítettek, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni.

– A rendőrséggel folyamatosan egyeztetve, a balesetveszély mértékét és a rendelkezésre álló infrastruktúra (konzol, áramellátás, optikai kábel) adottságait figyelembe véve választották ki a telepítés helyszíneit az önkormányzat munkatársai. A sebességmérő kamerákat a mérésügyi hatóság (egy új hitelesítő eszköz beszerzését követően) hitelesítette. Ezt követően helyezték üzembe a kamerákat, amelyek a rendőrségi KAFIR rendszer tesztkörnyezetében jelenleg is működnek – közölte Karácsony.

A sikeres tesztüzemet és a fixen telepített sebességmérő kamerákat jelző közúti jelzőtáblák kiszerelését követően a következő hetekben kerül sor arra, hogy éles üzemben immár bírságolja is a rendőrség a szabályszegő gépjárművek üzemben tartóit – fogalmazott a politikus. A bírságból a rendőrség nek lesz bevétele, az üzemeltetés költségei a Fővárosi Önkormányzatot terhelik. Az új kamerákról egy térképet is közzétettek: