Toroczkai: ha kell, odaláncoljuk magunkat a Turul-szoborhoz

Toroczkai: ha kell, odaláncoljuk magunkat a Turul-szoborhoz

Turul-szobor az Istenhegyi út és a Böszörményi út kereszteződésében. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Elmegyünk a falig, ha kell, odaláncoljuk magunkat a Turul-szoborhoz. Mindenre el vagyunk szánva – erről beszélt Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakciójának vezetője a Magyar Hangnak azzal kapcsolatban, hogy idővel elszállíttatná az emlékművet a XII. kerület új, októberben hivatalba lépő polgármestere, Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke. Utóbbi kijelentésre reagált korábban azzal a Mi Hazánk elnöke, hogy meg fogják védeni a szobrot.

Toroczkai László kifejtette: egyeztetett már a hozzájuk közel álló civil, sokszor paramilitárisnak nevezett szervezetekkel, akik tőlük ugyan függetlenek, de régi baráti kapcsolatban állnak vele. – Magyar Önvédelmi Mozgalom, Betyársereg, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, mindenki csatlakozni fog hozzá – fejtette ki. Szerinte Pokorni Zoltán már minden olyan félreérthető jelentéstartalmától megfosztotta a szobrot, ami miatt valamilyen módon lehetne indokolni azt, hogy elmozdítsák a helyéről, így az ma már csak a magyarság szimbóluma.

Toroczkai Lászlónak felvettük, hogy Kovács Gergely szerint a mai napig vannak lakosok, aki rosszul érzik magukat a szobor miatt, és míg a politikust nagy fölénnyel választották kerületvezetővé, a Mi Hazánk polgármesterjelöltjére a helyiek 4 százaléka sem szavazott, ahogy a párt listája sem érte el a 4 százalékot az EP-választáson a Hegyvidéken. – A nemzeti jelképek nem egy kerület választásától függenek. A nemzeti jelképek az örökkévalóságig nemzeti jelképek maradnak. Biztos, hogy elfogadhatatlan a nemzeti jelképet ledönteni és behajítani a kommunista diktatúra szobrai közé – válaszolta a Mi Hazánk elnöke. Számára az sem lenne elfogadható, ha az emlékmű nem a Szoborparkba, hanem máshova kerülne. Megjegyezte, úgy látja, a szoborral kapcsolatban korábban legitim vita folyhatott, de miután ezek nyugvópontra értek, így úgy érzi, hogy Kovács Gergely az, aki sebeket tépett fel. – Innentől kezdve ott van egy nemzeti jelkép, amit már eredendően sem nyilas emlékműnek állították fel 2005-ben, hanem hogy a második világháború hősi halottai előtt tisztelegjenek. Nem lehet ledönteni és nem is fogjuk végignézni, hogy ledöntik. Ősszel folytatódik a parlament ülése, és első dolgunk az lesz átvinni egy olyan jogszabályt, ami megakadályozza, hogy nemzeti jelképeket eltávolítsanak. Azt gondolom, hogy komoly esély van arra, hogy ez átmenjen, hiszen ez nagyon kemény helyzet elé állítja a Fideszt. Ha pedig jogszabályi védelmet kap az emlékmű, akkor nem kell az utcára mennünk – tette hozzá.

Toroczkai László szerint a jogszabály megalkotására lesz idejük, hiszen Kovács Gergely nemrég azt nyilatkozta, nem szeretné, ha utcai harcokkal kezdődne a polgármestersége a XII. kerületben – Biztos, hogy időt nyertünk önmagában azzal, hogy bejelentettem, hogy ellenállunk – mondta. A kérdésre, hogy akár fizikai erőszak alkalmazásával is megvédenék-e a szobrot, azt válaszolta: „Ha a parlamentben, jogszabállyal nem tudnánk megvédeni a turult, akkor – ahogy mondtam – elmegyünk a falig, ebbe az utcai ellenállás is benne van. A passzív ellenállás híve vagyok, fizikai erőszakra csak akkor kerülhetne sor, ha a passzív ellenállást akarnák megtörni, de azt értelemszerűen nem mi követnénk el”.

Toroczkai Lászlóval a Magyar Hang július 5-én megjelenő legfrissebb számában olvashatnak nagyinterjút.