Rényi Ádám: Szövegekkel foglalkozom, nem politikával

Rényi Ádám: Szövegekkel foglalkozom, nem politikával

Rényi Ádám (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

– Én sem szeretném ha besorolnának egyfajta megosztó logika szerint – jelentette ki Rényi Ádám író, a 21. Század Kiadó társtulajdonosa és a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs főtanácsadója a Magyar Hangnak adott interjúban, hozzátéve, hogy minden olvasónak örül, akárhol jut hozzá a könyvéhez, és akármit gondol a világról. A történetei pedig Magyarországról szólnak: rólunk, akik itt élünk, közös élményeinkről, humorunkról és szorongásainkról. Abbín bízik, hogy az írásai többsége sokkal szélesebben tud közönséget teremteni, mintha a politikai szempontok hatnának. 

A gyermekvédelminek nevezett törvény miatti könyvfóliázásokról, a könyvpiac működésébe való beavatkozásokról persze megvan a véleménye, de úgy látja: „ha van egy ilyen törvény, akármennyire is nem ért vele egyet az ember, kénytelen igazodni. Lehetsz nagy harcos, de mégsem szeretnél tízmilliós bírságokat fizetni.” Ők egyébként más műfajokban utaznak, gyerekirodalmat alig adnak ki egyelőre, így a könyveik kapcsán még nem találták szembe magukat a törvénnyel. De hazudna, ha azt mondaná, nem került be szempontként a gondolkodásukba, amit mindenképpen szomorúnak tart. – Az ember önkéntelenül is az öncenzúra irányába mozdul, szorongani kezd olyan pontokon, amelyeken addig nem – mondja. A saját novelláit illetően pedig inkább örül az olyan visszajelzéseknek, hogy „ez rólunk szól”, „velem is történhetne”, „ismerem ezeket az embereket, ezt a miliőt”.

• Kap visszajelzést jobboldali olvasóktól?
• Tart a háborútól? 
• Irigyli novellahősét, aki első művével rögtön berobban, és sorban kapja a díjakat?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 4-ig kapható 2024/26. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!