Tolkien és a népmesék világát ötvözi a most újra kiadott ifjúsági regény

Tolkien és a népmesék világát ötvözi a most újra kiadott ifjúsági regény

Magyar Katalin: Jeripusz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki mondta, hogy a mesék csak kicsiknek valók? Ez a könyv bizonyíték arra, hogy különleges tálalással, mesébe szőtt fantasyvilággal a tizenévesek számára is élvezhetővé, befogadhatóbbá válik ez a műfaj. Tolkien és a népmesék világának egyedi ötvözése, egybegyúrása a most általam ajánlott ifjúsági regény. A könyv a Móra Kiadó gondozásában látott újra napvilágot. Immár nem a Pöttyös könyvek sorozatban kapott helyet – ami korábban egy szerencsétlen döntés volt a kiadó részéről –, hanem új köntösben, frissebb, vagányabb formában célozza meg a 12 éven felüli korosztályt. A szerző, Magyar Katalin 1940-ben született. Tanárként végzett, majd újságíróként, íróként dolgozott. Verseit, novelláit az Élet és Irodalom közölte. Több regénye és ifjúsági regénye is megjelent.

A regény új kiadásának illusztrációit Nemes Anita készítette. A figyelemfelkeltő borító szinte az olvasó kezébe ugrik, online vásárlásnál pedig kimászik a képernyőből. Sejtelmes, fantasybeütésű külsejével és rejtett utalásaival azonnal töprengésre késztet, nem hagy nyugodni, amíg el nem olvasod. Színhasználatában a komor, sötét színek és a világosabb, lilás árnyalatok keveredése kapcsolatba hozható a jó és a rossz, az öröm és a bánat egyensúlyával a történetben. A szokatlan, geometrikus illusztrációk illenek, sőt hozzáadnak a könyv különleges hangulatához.

Kosánc igazi mesebeli kis falu, ahol mindenki ismer mindenkit, dolgos emberek élik vidám mindennapjaikat, végzik feladataikat. Egy köztük élő legenda szerint a közeli Jeripusz-hegy szívében alvó gonosz százévente felébred, és elragadja a falu legszebb lányát. Történetünk idején a kis faluban Virág Eszter tűnik el nyomtalanul. A világszép, de gőgös Eszter megmentésére a Náfrádkó család harmadik gyereke, Balambér és riválisa, Izzig Vendel vállalkozik. Főhősünk, Balambér útja során varázslatos lényekkel, meglepetésekkel, furcsaságokkal találkozik, útitársának fogad egy sétáló és beszélő bokrot, Facsutát és egy különleges kutyát, Erimort. Egy rejtélyes idegen is a nyomába szegődik, akinek döntő fontosságú szerepe lesz az események alakulásában, és nagy meglepetést okoz az olvasóknak. A szereplőknek több próbát is ki kell állniuk, hogy célt érjenek, és visszaállítsák Kosánc idilli békességét és nyugalmát. A küldetés teljesítése közben fel kell ismerniük a jó és a rossz, a lényeges és a lényegtelen, a valóban értékes és a látszat közötti különbséget.

A könyv által keltett hangulat baljós, borzongató, izgalmat és jóféle feszültséget hordoz magában. Ha három kifejezéssel jellemezhetném a művet, akkor az a „legenda, próbatétel, értékek küzdelme” lenne. Nyelvezete és meseszövése erősen a népmesékre emlékeztet.

Nincs hiány azonban fantasztikus lényekben, vidám és szórakoztató részekben sem (pl.: a sétáló és éneklő bokor, a beszélő kutya). A hangulatok aránya jól el van találva. Drukkolsz a főhősnek (vagy néha ellendrukkolsz, hogy valamit ne tegyen meg), aztán megkönnyebbülten lélegzel fel, hogy kiállt egy újabb próbatételt, miközben nagyokat nevetsz a komikus szereplőkön vagy vicces helyzeteken. A könyv fejezetei rendkívül izgalmas mondatokkal záródnak, amelyek behúzzák az olvasót, és viszik tovább a történetben.

A szereplők mókásak és szerethetőek, közel kerülnek az olvasóhoz. A legrokonszenvesebb a bölcs Balambér, aki mindig megtalálja a megfelelő megoldást, nem első felindulásból dönt, megfontolt, mérlegeli a veszélyek esélyét, a dolgok mögé lát, tudja, mi az igazán lényeges. A kamasz olvasók számára könnyű lehet kapcsolódni a történethez, hiszen a főhőshöz hasonlóan szintén útkeresésben lehetnek. Főként 12 éves kor feletti fiataloknak ajánlom ezt a regényt elolvasásra, fiúknak, lányoknak egyaránt, de családi felolvasások keretében a kisebb testvérek és a szülők számára is izgalmas olvasmány lehet. A könyvben felvetett kérdéseken együtt elmélkedhet az egész család.

A történet mozgóképhez hasonlóan, jelenetszerűen mutatja be az eseményeket, ezért nem lenne meglepő, ha a könyvből egyszer film is készülne. A szöveg önmagában is erős képi hatású, amit az illusztrációk tovább erősítenek. A rajzok kifejezetten meglepőek, főleg ha az olvasó a népmesék rajzfilmszerű illusztrációihoz szokott szemmel vág neki az olvasásnak.

Aki szereti a varázslatos, titokzatos fantáziavilágokat kalandokkal és próbatételekkel, az biztosan nem fog csalódni, ha ezt a történetet választja. Álljon itt egy elgondolkodtató idézet ízelítőként, kedvcsinálónak: „Aki sohasem tudta megbecsülni az időt, aki elherdálta az élete felét, és most itt szorong, várakozik abban a hitben, hogy az idő talán majd visszaadja neki az elfecsérelt órákat, napokat, éveket.”

Magyar Katalin: Jeripusz. Móra Könyvkiadó, 2024. 2999 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/18. számában jelent meg május 3-án.