Pénz helyett egyelőre káoszt és időutazást tartogat az otthonfelújítási program

Pénz helyett egyelőre káoszt és időutazást tartogat az otthonfelújítási program

Kádár-kockák Neszmélyen (Forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiányos és nehezen értelmezhető a kulcstermékek listája, a kivitelezői névsor elérhetetlen, információt és segítséget legfeljebb személyes ügyfélfogadáson kaphatnak a pályázók, de köszönet abban sincs, a szakhatóság pedig a programban résztvenni kívánó gyártókkal packázik – július 1-jén indult, de lényegében elérhetetlen a 108 milliárdos otthonfelújítási pályázat.

Bár elvileg napokkal ezelőtt, július elsején elstartolt az otthonfelújítási program, a legfeljebb 6 millió forintos, részben vissza nem térítendő támogatásra nem, vagy csak komoly nehézségek leküzdésével tudják benyújtani a pályázatokat az arra jogosultak. Az adminisztrációs, információs és ügyintézési akadályokat pedig épp az állam, pontosabban a pályáztatás lebonyolításával megbízott FHB Bank, illetve a programban felhasználható építőanyagok, valamint a kivitelező cégek akkreditációját elvégezni és ezek listákat közzétenni hivatott Építési Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) gördíti a pályázni kívánók, illetve a kivitelezők és a gyártók elé.

Alapvető adatok hiányában

Az aligha okozott meglepetést, hogy egy állami támogatású hitellel kombinált vissza nem térítendő támogatásra való pályázás összetett feladat: igazolásokat kell beszerezni például a munkáltatótól, a hatóságoktól (Földhivatal, NAV), közüzemi szolgáltatóktól mind a pályázó, mind pedig – ha van – az adóstárs nevére, hiszen a hitelképességet igazolni kell. Az otthonfelújítási program esetben pedig egy sor egyéb, az adott ingatlanra, illetve a tervezett fejlesztés részletezésére vonatkozó elvárás is van, ami szintén érthető, lévén a program célja, hogy az adott ingatlan esetében legalább 30 százalékos energiamegtakarítás valósuljon meg. Mindezeken túlmenően a pályázónak el kell készítenie egy részletes költségvetést is, mégpedig az ÉMI által közzétett, a programra akkreditált kulcstermékek és a kivitelezők ajánlatai alapján – a gondok itt kezdődnek. Már eleve ahhoz szemfülesség kell, hogy az otthonfelújítási programra vonatkozó információkat az ÉMI honlapján elérjük, a nyitólapon ugyanis semmi nem utal arra, hogy a szervezetnek kulcsfeladata van a vállalkozók és a lakosság kiszolgálásában, de még a „Pályázatok, támogatások” fül alatt sincs semmilyen releváns információ. (Az ügyfélszolgálatot szintén nem érdemes hívni, egy idő után foglaltat jelez.) Ehhez képest üdítő meglepetés, ha a Google-on keresünk rá arra hogy „ÉMI otthonfelújítás”, hiszen a keresési lista elején mindjárt otthonfelújítási program ÉMI-nyitólapja szerepel.

Itt található egy elvileg frissülő terméklista, amelyen jelenleg 508 féle építőanyag – különböző méretű és márkájú nyílászárók, radiátorok, hőszigetelő anyagok – szerepelnek. De segédanyagokat, példának okáért a szigetelés rögzítéshez nélkülözhetetlen ragasztóanyagokat, dübeleket, homlokzati vakolatokat, a belső javításokhoz szükséges anyagokat, festékeket, továbbá vasalatokat, vagy a fűtésrendszerhez használatos szerelvényeket hiába keresünk. Feltűnő az is, hogy bár a kiírás szerint fa nyílászárókra is lehet pályázni, erre a gyakorlatban mégsincs mód, legfeljebb fából készült tetőablakot találni, fa ablak, terasz- és bejárati ajtó nincs.

Az ÉMI egy külön listán tette közzé a támogatási programban beszerezhető hő- és melegvíztermelő berendezések adatbázisát – elvileg ez is frissül –, amelyen jelenleg kizárólag a Hajdu gyártmányú termékek szerepelnek (szám szerint 134), a legismertebb, jó szervizhálózattal rendelkező kazángyártók, így a Bosch, az Ariston, vagy a Vaillant készülékei nem elérhetők. 

Még inkább nehezített a pálya, ha az akkreditált kivitelezőt keresnénk, az ő listájukat ugyanis sikerült úgy közzétennie az ÉMI-nek, hogy azt egyszerű földi halandó legfeljebb csak véletlen találja meg. Az ÉMI otthonfelújítási oldalán ugyan található egy olyan ablak, ami a kivitelezői (szállítói) regisztrációs listára utal, csakhogy ez inaktív. Egyik olvasónk viszont arra hívta fel a figyelmünket, hogy a weboldal címsorában szereplő URL furfangos átírásával behívható egy kivitelezői lista. Ezen azonban mindössze országosan 35 vállalkozó szerepel cikkünk írásakor.

Ügyfélközpontúság állami módra: időutazás a 20. századba

Nemcsak az ÉMI, de a lakossági pályázat lebonyolításával megbízott, NER-közeli FHB Bank sincs a helyzet magaslatán. A pályázatot a kiírás szerint eleve csak személyesen lehet benyújtani, miközben vannak olyan dokumentumok – például az egyéni vállalkozók NAV-igazolásai – amelyeket csak elektronikus úton állítanak ki a hatóságok. Egyébként országszerte 266 úgynevezett FHB Ponton várják a pályázókat, ahol személyes tapasztalatunk szerint egyelőre főként tanácsadás folyik, a hiányos pályázatokat nem fogadják be – márpedig hiánytalan pályázati dokumentáció elkészítése, ahogy fentebb említettük, aligha lehetséges.

De falakba ütköznek azok is, akik az összességében közel százoldalas útmutatókban – Európai Uniós forrású Lakossági Hitelprogramok eljárási rendje (67 oldal), Pénzügyi elszámolhatósági útmutató (20 oldal) – nem ismerik ki magukat és telefonos segítséget kérnének. Az FHB Pontok telefonos ügyfélszolgálatán ugyanis semmilyen kérdésre nem tudnak válaszolni, legfeljebb időpontot lehet foglalni, hogy aztán kérdéseiket majd személyesen tehessék fel valakinek. Mindezt 2024-ben.

Tapasztalatunk szerint bár a személyes ügyfélszolgálatokon segítőkészek az alkalmazottak, könnyű belefutni ellentmondásos tájékoztatásba is. Az egyik érdi FHB Ponton arról kaptunk tájékoztatást – írtuk néhány napja –, hogy csakis regisztrált kivitelező árajánlata alapján készíthető el a pályázat egyik fő kritériuma, a költségvetés, míg a kiírásban az szerepel, hogy „A projektmegvalósításhoz az ÉMI (...) ofp.emi.hu oldalán nyilvántartott Kivitelezői (szállítói) Regisztrációs Listán és Tanácsadói Regisztrációs Listán szereplő, a regisztrációs feltételeket teljesítő kivitelezőkkel (integrátorok, generálkivitelezők, szakági kivitelezők) és tanácsadókkal, vagy más kivitelezőkkel és tanácsadókkal opcionálisan köthető szerződés.” Egy másik ellentmondás: míg a pályázati felhívás szerint az ingatlan lakott voltát csakis hatósági igazolással lehet alátámasztani, az ügyintéző szerint erre nincs szükség, ha ezt a tényt lakcímkártyával igazoljuk.

A kialakult helyzet miatt egyébiránt valószínűleg több pályázó is bosszankodhat, hiszen a kedvezményes hitelhez szükséges igazolások nem lehetnek 30 napnál régebbiek, ezek zömét bizonyára sokan arra készülve szerezték be, hogy már július 1-jén beadják a pályázatot, az elmúlt hetekben ugyanis arról szóltak a hírek, hogy az FHB Pontokon óriási lesz a roham és napok alatt kiürülhet a keret. Ha azonban a kiírónak felróható mulasztások és hiányosságok miatt mégsem sikerül néhány héten belül beadni a pályázatot, akkor lehet kezdeni minden ügyintézést az elejéről, ráadásul a nyár közepén.

Akadályozott gyártók

A VGF szaklap cikke szerint több gyártónak is meggyűlik a baja a programra való regisztrációval: a portál közzétette a radiátorgyártásban piacvezető Vogel&Noot vezetőjének, Bárányos Dénesnek az ÉMI-hez írt levelét, amelyben több visszásságra is felhívja a figyelmet. Ezek között szerepel, hogy az ÉMI regisztrációs rendszerének működése „hátráltatja a valósan Magyarországon előállított, a lapradiátorok legmagasabb színtű ellenőrzésének megfelelően gyártott termék eljutását a magyar végfelhasználóhoz.” Megjegyezte, hogy az ÉMI honlapján egy a piacon ismeretlen radiátorgyártó cég szerepel, miközben ők, illetve egy másik márkájuk, a Purmo felvétele a regisztráció megnyitása (június 27.) óta nem teljesült.

A lap arról is írt, hogy a listán három napig szerepeltek a FÉG és a Hajdu hőszivattyúi, ám ezek már nem találhatók meg, tehát jelen állás szerint ilyen berendezést nem lehet a pályázati keretek között megfinanszírozni.