A spanyol VOX is csatlakozik Orbánék új európai pártcsaládjához

A spanyol VOX is csatlakozik Orbánék új európai pártcsaládjához

Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután leadta szavazatát a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon Madridban 2024. június 9-én. (MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A spanyol VOX elhagyja az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportját, és belép a Patrióták Európáért frakcióba – írta közleményében a párt elnöke, Santiago Abascal. Ezzel az ötödik párt döntött az új jobboldali pártcsalád mellett, amelyet nemrég Orbán Viktor, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és Andrej Babis volt cseh kormányfő hozott létre. Már korábban bejelentette csatlakozását a portugál jobboldali Chega párt.

A VOX közleményében azt írta, megmarad erős barátságuk Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, az ECR vezetőjével és a Fratelli d’Italia nevű pártjával. Bár csak hat európai parlamenti képviselőről van szó, kilépésük súlyos veszteség lehet az európai konzervatívoknak. A csatlakozást megerősítette Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is, aki Madridban találkozott Abascallal. A spanyol pártelnök utoljára tavaly járt Magyarországon, és Novák Katalin volt köztársasági elnök is ápolta a jó kapcsolatokat a két ország között. Madridban nemrég az Alapjogokért Központ is irodát nyitott, melynek irodavezetője Farkas Vajk, Novák egykori kommunikációs igazgatója lett – írja a Hvg.hu.

Egy új európai képviselőcsoport létrehozásához hét országra és összesen 23 képviselőre van szükség. Ez utóbbi már megvan, és még további két pártra lesz szükség más országokból. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy hétfőn tartják az alakuló ülésüket, és akkor minden kiderül, így az is, hogy lesznek-e még újabb jelentkezők. – Akkor majd megláthatjuk, hogy Orbán Viktor „nem a levegőbe beszélt” – jelezte előre a miniszterelnök.