Úgy startolt el az otthonfelújítási program, hogy mégsem

Úgy startolt el az otthonfelújítási program, hogy mégsem

Jellegzetes Kádár-kockák (Forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan július 1-jén elindult a legújabb Otthonfelújítási Program, ám a gyakorlatban egyelőre mégsem lehet pályázni, ugyanis a pályázat lebonyolításával megbízott MFB még nem tette közzé azon vállalkozások névsorát, amelyek kivitelezőként regisztráltak a beruházások megvalósítására. Minderről lapunk munkatársa – mezei érdeklődőként – az MBH Bank érdi fiókjában értesült, amely a lakossági pályázatokat befogadó 266 MFB Pont egyike.

Mint azt az egyébként alaposan felkészült és készséges ügyintézőtől megtudtuk, a pályázati dokumentáció egyik kulcseleme egy részletes költségvetés, amelyet a kiíró által meghatározott kulcstermékek (előzetes és dokumentált piackutatás alapján) megjelölt árai, valamint a regisztrált kivitelezők ajánlatai alapján kell összeállítani. Ráadásul a dokumentációhoz csatolni kell a kivitelező nyilatkozatát is. Csakhogy akkreditált kivitelezők hiányában erre nincs mód. Értelemszerűen – tudtuk meg – egyelőre egyetlen, akár hiányosan beadott pályázatot sem tudnak befogadni az MFB Pontok.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a június 13-i – szokás szerint lapunk kitiltásával megtartott – kormányinfón beszélt arról, hogy június 17-én válik elérhetővé az otthonfelújítási támogatás végleges pályázati felhívása, amely alapján előregisztrálhatnak a kivitelezők. Ekkor jelentették be azt is, hogy a támogatást július 1-től igényelhetik majd a lakosok. Ez az indulási dátum is halasztott, hiszen az eredeti tervek még arról szóltak, hogy június 3-tól lehet beadni a pályázatokat. A hivatalos magyarázat szerint azért csúszott a kiírás, mert a társadalmi egyeztetés során rekordszámú észrevétel érkezett, amelyek feldolgozása plusz időt vett igénybe.

A végleges felhívás szerint 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére lehet pályázni. Egymillió forint önerő mellett legfeljebb 6 millió forint hívható le, amelyből a felújítani kívánt ingatlan elhelyezkedésétől – régiótól – függően 2,5-3,5 forint vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeg kamatmentes hitel. Az európai uniós forrásból biztosított 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.

Az elnyert támogatást hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és a melegvíz-ellátás korszerűsítésére lehet felhasználni számos kikötés mellett. Ahogy fentebb említettük, meg vannak – lesznek – határozva, melyek a beépíthető kulcstermékek, mely vállalakozások végezhetik el a fejlesztést, illetve az is, hogy a beruházás eredményeként minimum 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni az ingatlan eredeti adottságaihoz képest. Amennyiben ez nem sikerül, a támogatást vissza kell fizetni.

A programért felelős Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium késlekedése azért problémás, mert egy sor szintén benyújtandó – és sokak által bizonyára, a július 1-jei startra időben beszerzett - hatósági igazolás és egyéb dokumentum nem lehet régebbi 30 napnál, márpedig egy árajánlat elkészítése, különösen az érdeklődők rohama mellett akár több hetet is igénybe vehet. Azaz ha sokáig húzzák az időt a kormányzati szervek, akkor lehet az egész ügyintézést az elejétől kezdeni, ráadásul a nyár kellős közepén. 

Elküldtük megkersésünket az Energiaügyi Minisztériumnak, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Kormányzati Tájékoztatási Központnak. Egyebek között azt kérdeztük, mikor várható, hogy közzéteszik a kivitelezők listáját, eddig ez miért nem történt meg, illetve hogy hivatalosan miért indult el július 1-jével a pályázat, ha ennek alapvető feltételeit nem biztosítják. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.