Az Európai Tanács főtitkára is részt vesz a kormányülésen

Az Európai Tanács főtitkára is részt vesz a kormányülésen

Az Európai Tanács főtitkára részt vett a kormányülésen (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Thérese Blanchet, az Európai Tanács főtitkára is részt vett az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének első kormányülésén – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint a főtitkár és a kormány tagjai a közös munkaülésen áttekintették a magyar elnökségi célkitűzéseket, egyeztettek az elvégzendő feladatokról és azok ütemezéséről.

Magyarország júliustól vette át az unió soros elnökségét, Orbán Viktor első útja pedig Kijevbe vezetett, ahol tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A magyar miniszterelnök határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte, míg az ukrán elnök beszámolója szerint megegyeztek abban, kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely „megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket”. Rácz András Oroszország- és Ukrajna-szakértő lapunk megkeresésére ennek kapcsán teljesen irreálisnak nevezte a határidőhöz kötött tűzszünetről szóló javaslatot, szerinte ezt Orbán Viktor és az ukrán fél is tudja, de a magyar kormányfő már csak belpolitikai okokból sem tehette meg, hogy nem mond semmit a békéről.

A kormányülés egyébként nem csak uniós ügyekről szól: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter már korábban jelezte az Atv.hu-nak, hogy az üzemanyagárak kérdését is napirendre tűzik, hiszen még mindig érvényben van az elvárás, hogy a kutak üzemanyagárait a régiós átlag szintjén kell tartani. – Ennek érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépésekkel be fogunk avatkozni – fogalmazott a tárcavezető.