Naggyá tenné…

Naggyá tenné…

Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Érthető, hogy Magyarországnak, miután átvette az EU soros elnöki tisztét erre az időszakra, meg kell felelnie az ezzel járó feladatoknak. Így azt gondolom, ebben az esetben a brüsszeli érdekek mentén megfogalmazott kötelezettségeknek tesz eleget, nem pedig a nemzeti érdekek mentén – idézte az Interfax orosz hírügynökség Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét, miután kedden Orbán Viktor Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkijjel. Mintha a magyar miniszterelnök Putyin iránti szimpátiára nevelt számos hívének megnyugtatására szolgálnának Peszkov szavai, azt üzenve, nincs fordulat, Orbán Viktor nem lett a megtámadott Ukrajna nagy barátja. Vagyis nem arra kell figyelni, amit a közös sajtótájékoztatón mondott, hanem arra, amit eddig mondott és tett.

Orbán Viktor az utolsó uniós tagállami vezető, aki két és fél évvel a háború kitörése után felkereste az ukrán elnököt. A féléves európai uniós elnökség átvétele pedig jó apropó a látogatásra. Peszkovval ellentétben jó lenne hinni, hogy a miniszterelnök fontosnak gondolja végre a kétoldalú kapcsolatok rendezését, és új fejezetet nyitottak a felek az ukrán fővárosban. Hiszen Orbán Viktor nemcsak határidőhöz kötött tűzszünet kezdeményezését javasolta partnerének, hanem segítséget is ígért Ukrajnának. A konszolidált kapcsolat szomszédunkkal nemzeti érdek. Ha a miniszterelnök is így gondolja, nem fenntartható a Moszkva irányába feltűnően elnéző, Kijevvel szemben annál kritikusabb politikai irányvonal, a „szlávok testvérháborúja” nem a mi ügyünk-felfogás. Még akkor sem, ha ezzel kockáztatja a magyar kormány Peszkov (a Kreml) jóindulatát. Végül is nem Moszkvából kellene megmondani egy szuverén kormánynak, mi is a magyar nemzeti érdek. Csakhogy könnyen lehet, mégiscsak a Kreml szócsöve látja jól a dolgokat. A kijevi vizit napján tartotta fontosnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy szívélyes telefonbeszélgetést folytasson orosz kollégájával és barátjával, Szergej Lavrovval. Mindent értünk...

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 11-ig kapható 2024/27. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!