Szerető Szabolcs

Budapest nem Párizs

Budapest nem Párizs

Minden tökéletlensége mellett a francia közélet, demokrácia az egészséges, és a miénk beteg. El tudjuk képzelni, hogy nálunk bármilyen kormányzati intézkedés ilyen kiterjedt, elszánt tiltakozást váltson ki?
Petőfi bóbiskol

Petőfi bóbiskol

Miközben az ellenzék Budapesten próbálta a kormány ellen hangolni a közvéleményt, Orbán Viktor nem egyszerűen kitért az effajta bírálatok elől, hanem – talán akarva, talán akaratlanul – azt üzente, semmilyen kihívást nem lát a hazai politikai színtéren.
Ünnepre ébredve

Ünnepre ébredve

Egy magát illiberálisnak tartó rendszer hogyan ünnepelheti 1848-at, amely egyszerre szólt a nemzeti önrendelkezésről, az (önkény)uralom korlátok közé szorításáról, a szabadságjogok kiterjesztéséről?
Tél tábornok sem segített

Tél tábornok sem segített

Tavaszodik, és semmi jele, hogy Európa megfagyott vagy népei fellázadtak volna a töretlenül folytatódó szankciós politika ellen. Holott ez volt az orosz terv, s bizony, a putyini propaganda kliséit gyanúsan sokszor előhúzó magyar „közmédia”, pártszolgálatos sajtó is ezt jósolta.
Nagy igazság: a békéhez erő kell!

Nagy igazság: a békéhez erő kell!

Minden jóérzésű ember azonnali tűzszünetet akar, ám Orbán Viktor pártja és kormánya mintha nem tudná, kinek érdemes elküldeni az ezt sürgető üzeneteket
Leszámolás

Leszámolás

Ismét kiderült, hogy az Orbán-rendszer képtelen tartósan konszolidált viszonyokat teremteni a humán szféra legfontosabb ágazataiban. Ráadásul az állami egészségügy leépítése, a magánszektor hizlalása mintha tudatos törekvés lenne.
Nem parlament, kifizetőhely

Nem parlament, kifizetőhely

Lassan kitavaszodik, és Magyarországnak nincs a parlament által elfogadott, érvényes idei költségvetése. Ettől a fajta nemtörődömségtől a diktatúrák kirakat-törvényhozásai is tartózkodtak.
Orbán Viktor harcol, Magyarország fizet

Orbán Viktor harcol, Magyarország fizet

A beszéd fő üzenete: a miniszterelnök nem hajlandó (nem képes?) új kottából játszani, nem gondolkodik irányváltásban, korrekcióban. Inkább a végletekig kész élezni a konfliktust Washingtonnal és Brüsszellel.
A hatalom a hatalomé

A hatalom a hatalomé

A magyar társadalom valamiért különösen védtelen a gondolkodásán tett hatalmi erőszakkal szemben. A kormány pedig úgy jutalmaz és büntet, ahogy alattvalókat szokás.
Hodász atya igazsága

Hodász atya igazsága

A jogos haragnak valahogy utat kell törnie magának, ha elmarad az elégtétel.
Mire jó az ellenzék?

Mire jó az ellenzék?

A miniszterelnök rendszerére az ellenzék nem jelent stratégiai kihívást. Ezt nem megérteni éppúgy hiba volna az érintettektől, mint ebből azt a következtetést levonni, hogy végső soron mindegy, mit csinálnak.