Feszül a húr

Feszül a húr

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. június 10-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hamar megérkezett a válasz arra az elemzői kérdésre, hogy vajon valamiféle konszolidáció felé indul el, vagy autokratikus jellegét erősíti a június 9-ei választásokra reagálva az Orbán-rendszer. A cseppet sem meglepő üzenetet a Fidesz kommunikációs háttérhatalma agyából kipattant, a választásokig magáról kevés életjelet adó, úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal postázta a Transparency Internationalnak és az Átlátszónak, rajtuk keresztül a közvéleménynek.

Az Orbán-kormány furkósbotjának szánt intézmény kérdésekkel sorozta meg a korrupcióellenes civil szervezetet, illetve az oknyomozó portált, és vizsgálatot indított ellenük, mert „külföldről támogatott szervezetként” – úgymond – a választói akarat befolyásolására alkalmas tevékenységet folytatnak. A szándék világos: putyini mintára még erőteljesebb nyomás alá helyezni minden kormánykritikus, a hatalomtól független szervezetet, sajtóterméket. Abszurd módon olyasmivel vádolva őket, ami tételesen semmiféle törvénybe nem ütközik. Gyanítom, a megbélyegzésen túl az anyagi ellehetetlenítést célzó nyomásgyakorlás enyhülni fog a választáson megroppant ellenzéki pártokkal szemben a rendszer „független” intézményei részéről. Magyar Péter viszont semmi jóra nem számíthat, a titkosszolgálatokat és a propagandát is felügyelő Rogán Antal miniszter a napokban már jelezte, hogy utánanéznek a Tisza Párt „külföldi támogatásának”. Intenzív ellenségkép-építés várható régi és új szereplőkkel: a célkeresztben Magyar Péter, Manfred Weber, Soros, „Brüsszel”, valamint a nem a Fidesz által uralt hazai sajtó és civil szféra.

• Miért nincs esélye az országnak emelkedő pályára állni?
• Hogy feszíti a hatalom a húrt?
• Miért nem kell minden ellenére borúsan látni a jövőt?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap július 4-ig kapható 2024/26. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!