Lehet durvább a politika

Lehet durvább a politika

Rogán Antal (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lehetsz mindig nyerő helyzetben kormányról, nagyon gyakran lesz valaki más, aki erőteljesebben kommunikál – mondta Rogán Antal kabinetminiszter a Financial Times-nak. Önmagában figyelemre méltó, hogy az orbáni hatalomgyár kulcsfigurája megszólal egy róla is szóló nagyobb írás részeként a nemzetközi sajtóban.

Rogán hatalmának erősödése ugyanis az elmúlt években fordítottan aránylott a nyilvánosság számára való elérhetőségével. Nemrég a 444-nek is nyilatkozott; úgy látszik, Magyar Péter megjelenése tényleg felkavarta a magyar politika poshadt állóvizét. Az írás elején idézett mondat azért érdekes, mert hazánkban többek között az ő tevékenységéből eredően jó ideje senkinek sincs esélye arra, hogy a kormánypártnál erőteljesebben kommunikálva tudja a választókhoz eljuttatni az üzenetét. A mostani kampányban is a Fidesznél volt pénz, paripa, fegyver; miközben például teleszórta az országot a háborúval riogató plakátjaival, ezen a terepen nem is volt jelen a Tisza Párt. Vagyis nem a jelenlét intenzitása, hanem a politikai tartalom miatt nem hozta a rogáni gépezet a miniszterelnöktől elvárt eredményt. Ebből még nem következik semmi a 2026-os választásokra nézve, elmondása szerint Rogán biztos is pártja újabb győzelmében.

Egyelőre nincs jele, hogy megrendült volna Orbán Viktor bizalma a titkosszolgálatok és az ország költségvetését folyamatosan megcsapoló propaganda együttes felügyelőjeként különleges hatalmi jogosítványokkal rendelkező miniszterében. Ha az eddiginél jobb kormányzásra nem képes a miniszterelnök, leginkább bizalmasának jól ismert, de már sokszor hatásosnak bizonyult módszereire építhet. 

Különös, Rogán Antal épp akkor ért kormányzati befolyás terén a csúcsra, amikor az általa irányított gépezet köhögni kezdett. A csúcsról pedig lehet nagyot zuhanni és lassan földet érni is. Az előbbinek most aligha van itt az ideje; a hatalom durvulása, a fokozhatatlannak vélt fokozása, a még erőteljesebb kommunikáció a legvalószínűbb válasz a Magyar Péter jelentette kihívásra.

Erre Orbán Viktor nehezen találna alkalmasabb embert Rogán Antalnál, aki kap esélyt a javításra a főnöktől. Jó lenne tévedni, de azt hiszem, ocsmány időknek nézünk elébe.