Pénzbehajtók

Pénzbehajtók

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Magyarország kormánya folytatja a háborús riogatást, ezúttal azonban megkapó őszinteséggel hatalomfelfogása lényegét is körülírta; szenvedélyük mások zsebében turkálni. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter hétfőn egy úgynevezett háborúellenes akciótervet jelentett be, ennek részeként védelmi hozzájárulást szednek a gazdasági, pénzügyi szektor kipécézett szereplőitől. A lényegében védelmi pénz behajtásáról szóló intézkedésekkel először reagált az Orbán-kormány az idei költségvetés gyors megroppanására, az ebből is eredő nehézségekre. Mindenki tudta, hogy a választásokig halogatják a lépést, alkalmatlanságuk mára égett a körmükre.

A miniszterelnök természetesen nem volt ott a nem megszorítónak nevezett pénzbeszedő csomag első adagjának bejelentésekor. Ahogy akkor sem ért a neve, amikor a 2022-es nagy osztogatás után a háborúra fogott rekordinfláció segítségével vették vissza a kiszórt pénzt a magyarok zsebéből. Azokéból is, akik a szavazatvásárlás áldásaiból egy fillért sem láttak. Orbán Viktornak kapóra jött a békemissziónak nevezett nemzetközi turné. A világpolitika fontos szereplőjeként tetszeleg, miközben itthon Gulyás Gergely, Nagy Márton és Varga Mihály miniszterek próbálják kezelni a felelőtlen, rossz és reménytelen kormányzás következményeit. Első körben olyanokat megcélozva, akik megsarcolása aligha okoz felzúdulást a polgárok sokaságában. Gulyás elmondása szerint a multikra, a pénzintézetekre és az energiaszektorra kirótt teherből idén 400 milliárd forint bevétele lesz a költségvetésnek. Ez nem csupán a tényleges hiány ismeretében látszik elégtelennek, hanem annak fényében is, hogy eközben a kormány reptérvásárlásra és egyéb presztízscélú projektekre ezt meghaladó nagyságrendben költ. Illetve adósítja el újfent az országot, kiszolgáltatva a túlhajszolt akkuipari beruházásokon keresztül Kína gazdasági gyarmatosító törekvéseinek.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 18-ig kapható 2024/28. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!