Toplistás zenekarokkal csábítanak hírhedt amerikai véleményvezérek előadásaira

Toplistás zenekarokkal csábítanak hírhedt amerikai véleményvezérek előadásaira

Tucker Carlson, a Fox News amerikai konzervatív televízió mûsorvezetője, közéleti kommentátor előadást tart Esztergomban a Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt), a Széchenyi téren 2021. augusztus 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A nyár legforróbb napjain nemcsak a könnyűzenei és kulturális programok dübörögnek, hanem egyre inkább dominálnak a közéleti beszélgetések is a hazai fesztiválokon. A hasonló profilú, országos szinten népszerű fesztiválok szervezőit, valamint a kormánypárti politikusokat és jobboldali véleményvezéreket felvonultató MCC Fesztet szervező Mathias Corvinus Collegium tagjait is kérdeztük a háttérben zajló munkáról.

A fesztiválszervezésben paradigmaváltás zajlik: azok a rendezvények lesznek életképesek a jövőben, amelyek fajsúlyos értékeket mutatnak fel a zenei programok mellett. Ez a mondat a Fidesz-közeli tehetséggondozó intézmény, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nyári fesztiváljának szervezőjétől, Papp Gergelytől származik. Az MCC Feszt munkatársa ezen külföldi politikai szakértők, aktivisták és kormánypárti politikusok meghívását érti, de a tézismondattal a háttérbeszélgetéseinken részt vett rutinos fesztiválszervezők is egyetértenek. Olyan többnapos rendezvényt előállítani, amelyen zenei programok mellett kulturális és közösségi ügyeket érintő témák is megjelennek, egész évben feszített tempójú munkát igényel. Ez különösen igaz akkor, ha az esemény nem grandiózus állami támogatásból valósul meg.

Az utóbbi években a kultúra többlettámogatásának jelentős csökkenése és a rendszer kiszámíthatatlansága nem tett jót a kulturális fesztiváloknak. Ezzel kapcsolatban kongatta meg a vészharangot tavaly a Magyar Fesztivál Szövetség. Szerintük a recesszió és a több lábon állás jelentős kihívások elé állítja az általunk is vizsgált fesztiválokat. A rendezvények szervezőinek egyszerre kell figyelniük arra, hogy megtartsák bázisközönségüket, monitorozzák igényeiket, és erősítsék lobbitevékenységüket. Lobbizni lehetett például a Nemzeti Kulturális Alap pályázatainak összegeiért; a kormány idén összesen 800 millió forinttal támogatott 141 kulturális fesztivált. A nyertes pályázók listáját átböngészve elmondható, hogy átlagosan 5–15 millió forintot kaptak azok a fesztiválok, amelyek politikamentesen és vallási szervezetektől függetlenül, kulturális és társadalmi kérdéseket is boncolgatnak a zenei programok mellett. Ilyen például a civil témákra erősen fókuszáló Bánkitó Fesztivál, az összművészeti Ördögkatlan és a fenntarthatóságról szóló diskurzusokat is programjába emelő Művészetek Völgye.

Erről is olvashat a cikkben:
• Milyen gondjai vannak az Ördögkatlannak és a Művészetek Völgyének?

• Mit jelent a kormányzati hátszél az MCC Fesztnek?
• Milyen amerikai trumpisták érkeznak az MCC Fesztre?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!