Babarczy Eszter: Orbán rendszere is kifárad egyszer

Babarczy Eszter: Orbán rendszere is kifárad egyszer

Babarczy Eszter író (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

 

Igyekszem megérteni azokat is, akik nagyon másként gondolkodnak. Igyekszem megérteni, mit szeretnek az emberek Orbán Viktorban, mitől vonzó az ajánlat, amit tesz a választóknak – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Babarczy Eszter. Az író szerint ha az utópia, hogy a megosztó kérdésekről is békésen vitázunk majd, akkor ez a legfontosabb utópia, „amiben nemcsak hinnünk lehet, de kell is”.

Babarczy Eszter 2010 után hátrébb lépett a közélettől, ezt most azzal magyarázta, hogy 2009-10-ben olyan gondolatokat fogalmazott meg, amelyek utóbb naivnak bizonyultak. – Akkoriban azt tartottam fontosnak, hogy egy kormány tudjon kormányozni. A Gyurcsány-kormány elveszítette a gyeplőt, a kétharmad viszont, úgy tűnt, lehetővé teszi, hogy egy kormány kézben tartsa az országot. Kevésbé gondoltam arra, hogy minden szabályt meg fognak változtatni a hatalom megtartása érdekében – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem volt tehát igaza. Számára a legfontosabb kérdés, hogy azok a nagyon optimista elképzelések, amelyekkel 1989-90-ben nekiálltunk ennek a politikai változásnak, miért bizonyultak naivnak. Miért csúsztunk vissza egy olyan országba, amely csomó szempontból jobban hasonlít a kádárizmusra, mint arra, amit reméltünk.

Kitért arra is, hogy Orbán rendszere is kifárad egyszer, amikor ez a pillanat bekövetkezik, akkor – amennyiben az ellenzék képes a helyzettel élni – lesz esély békés kormányváltásra.

• Mennyire lát bele a saját buborékán kívüli világokba?
• Okozott számára valamikor is hátrányt a nyilvánosságban, hogy ott nőként van jelen?
• Könyvei a Libri alá tartozó Jelenkornál jelentek meg. Milyennek látja a jövőt azok után, hogy az MCC bekebelezte a Librit?