Körbezárt települések, halottak – évtizedek óta nem látott árvízzel küzd Közép-Európa

Körbezárt települések, halottak – évtizedek óta nem látott árvízzel küzd Közép-Európa

Légi felvétel az árvízzel elöntött területekről az északkelet-csehországi Ostravában 2024. szeptember 16-án (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alsó-Ausztria és Bécs a hétvégére katasztrófa sújtotta területté vált, és hétfőn további csapadék is hullott. Csehországban és Lengyelországban és Romániába is víz alá kerültek lakóházak, illetve egész települések, és Németország egyes részein is kritikus az árvízi helyzet. Eddig tizenegy halálos áldozatot tartanak nyilván összesen négy országból.

Katasztrófahelyzet alakult ki Ausztria, Csehország és Lengyelország árvíz sújtotta területein, és Németország egyes területein is kritikus a helyzet. A hétvégi extrém esőzés után sok helyen még hétfőn is hullott csapadék, így az árvíz által különösen sújtott Alsó-Ausztriában, illetve Bajorország délkeleti részén és Szászországban is. A csapadék megszűnése az árvízi helyzet enyhülését hozhatja, azonban egyes területeken az esőzés akár kedd délutánig is eltarhat a Deutscher Wetterdienst (Német Meteorológiai Szolgálat) előrejelzése szerint. Csehorszában kifejezetten jelentős mennyiségű csapadék esett, ott hétfő éjszakáig tarthat az esőzés. Csehországban, Ausztriában, Lengyelországban és Romániában eddig összesen 11 halálos áldozatot tartanak nyilván a ZDF hírösszefoglalója szerint.

A romániai, csehországi, lengyelországi és ausztriai katasztrófa sújtotta régiókhoz képest Bajorországban viszonylag mérsékelt az árvízhelyzet, és a helyi hatóságok nem is számítanak a júniusihoz hasonlítható árvízre a tartományban. Eddig egyik folyón sem közelítette meg az árvízi helyzet a legmagasabb, negyedfokú készültség szintjét. Szászországban másod- és harmadfokú készültség van több településen, elsősorban, itt a lengyel és a cseh határhoz közeli területek a leginkább fegyegetettek.

Ausztria, Lengyelország, Csehország valamint Románia árvíz sújtotta területein ennél jóval drámaibb a helyzet. Bécsben, valamint Alsó-Ausztriában már a hétvégén katasztrófahelyzetet kellett hirdetni, Bécsben széles körben korlátozzák kellett az autós- és a tömegközlekedést is – ilyen súlyos árvíz még soha nem sújtotta az osztrák fővárost. Alsó-Ausztriával kapcsolatban amiatt is aggódnak a vízügyi szakemberek, hogy hétfőn további csapadék hullott, és a hatóságok szerint továbbra is nagy a veszélye a gátszakadásoknak. A Der Standard osztrák napilap szerint 20 ezer tűzoltó dolgozott egy időben az árvízi védekezésben a hét végén. Alsó-Ausztriában 200 utca van lezárva, 1800 épületet kellett kiüríteni, és 3500 háztartás maradt áram nélkül. Két idős embert saját házukban találtak holtan, egy tűzoltó pedig a mentési munkálatok során vesztette életét. 

Csehország harmadik legnagyobb városa, Ostrava egyes városrészeiből további lakosokat kell kitelepíteni, miután repedések keletkeztek a gátakon. Az Ostravától észak-nyugatra található Krnov kisvárost szinte teljesen körülveszi a víz, a lakosságot nem sikerült előzetesen evakuálni. Az árvízi helyzet Csehországban 200 települést érint a német ZDF helyi tudósítója szerint. Egy halálos áldozata már biztosan van a katasztrófának, hét személyt pedig eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. Közülük hárman a Jeszenik-hegységben autójukkal együtt zuhantak az áradó folyóba. Az áradás során víz alá kerültek Jeseník és Frýdlant települések. Opavában számos lakos mindenét elvesztette az árvízben. Innen a víz már kezd visszahúzódni. A károsultak megsegítése ügyében már hétfőn összeült a cseh kormány. 

A lengyel határ közelében is több cseh település van víz alatt, és ez a helyzet a határ másik oldalán, Lengyelországban is. A két ország között szünetel a vasúti közelekedés, és lezárták az autóutakat is. Dél-Lengyelországban egy gát is átszakadt, és az árhullám elérte Klodzko kisvárosát. Krnov városát pedig körülvette a víz, és a lakosokat már nincs lehetőség evakuálni. Több településről csónakokkal és helikopterrel mentik az embereket. A hatóságok készülnek arra, hogy az árvíz eléri Wroclaw városát, azonban előreláthatólag az áradás nem lesz olyan súlyos, mint 1997-ben, amikor a település területének egyharmadát elöntötte a víz. 

Romániában az ország keleti részén öntött el az árvíz alacsonyan fekvő kistelepüléseket. Elsősorban Galati (Galac), Vaslui (Vászló) és  Iasi (Jász) megyék érintettek, 300 embert kellett biztonságba helyezni és körülbelül 6000 házat ért el az árvíz. 

A magyar árvízi helyzetről percről percre frissülő tudósításunkban olvashat.

(ZDF, Tagesschau, MDR, Der Standard)