Ameddig „nem vagyunk túl a nehezén”, Orbán Viktor nem hagyja el az országot

Ameddig „nem vagyunk túl a nehezén”, Orbán Viktor nem hagyja el az országot

Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője (j) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amíg nem érjük el a csúcspontot, és nem vagyunk túl a nehezén, addig én nem megyek el az országból, hanem itthon vagyok – ezt jelentette be a Facebook-oldalán Orbán Viktor. Habár nem írta konkrétan, hogy mire gondol, szerdán lenne Strasbourgban egy uniós vita, aminek elhalasztását már Magyar Péter és Manfred Weber is kérte.

Az árvízhelyzetre való tekintettel a Tisza Párt azt kérte az Európai Parlamenttől, hogy ajánlja fel Orbán Viktornak a szerdán esedékes strasbourgi vita elhalasztását. Az ötletet Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője is támogatja. Az X-en azt írta, egy válság idején, mint amilyen a mostani árvízhelyzet, a rászorulók megsegítésére kell összpontosítani – vette észre a 444.

Magyar Péter közben Dunabogdányból, az árvízi védekezésről jelentkezett be egy élő videóban hétfő reggel és beszélt erről is, megerősítve Manfred Weber javaslatát. Reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnök megfontolja ezt és jelezte, ők nem fogják kritizálni, ha a kormányfő is a későbbi vitát támogatná. Mindenesetre, ha Orbán Viktor mégis „egy ilyen súlyos helyzetben elhagyja az országát másfél-két napra”, akkor a Tisza Párt vezetője „sem tehet mást”: kedden Strasbourgba utazik és felteszi neki a magyar emberek kérdéseit.

Kérdéseinket, hogy a miniszterelnök támogatná-e a vita elhalasztását, már elküldtük Havasi Bertalannak, a kormányfő sajtófőnökének. Nem sokkal később érkezett is „válasz”, Orbán Viktor 11 óra után feltöltött egy videót a Facebook-oldalára, amelyből kiderülnek a tervei. Az operatív törzs reggeli ülésén azt mondta, hogy nem hagyja el az országot. „Természetesen amíg nem érjük el a csúcspontot, és nem vagyunk túl a nehezén, addig én nem megyek el az országból, hanem itthon vagyok. Amíg a csúcsponton nem vagyunk túl, mindenki itthon van és áll a baj elhárításán dolgozók rendelkezésére” – fogalmazott.

Magyar Péter reagált is a videóra: „Orbán Viktor elfogadva a javaslatunkat, lemondta a strasbourgi európai parlamenti vitán való részvételét. Helyes döntés. Ilyen súlyos árvízi helyzet idején nincs helye politikai vitáknak, teljes nemzeti összefogásra van szükség. Ember kell a gátra!”

Magyar Péter azt írta vasárnap, hogy a Tisza Párt hivatalos levélben kéri az Európai Parlament elnökét, Roberta Metsola-t, hogy ajánlja fel Orbán Viktor miniszterelnöknek a szerdára tervezett strasbourgi vita elhalasztásának lehetőségét. Álláspontjuk szerint egy ilyen fenyegető árvízhelyzetben nincs helye politikai vitának, ezekben a napokban teljes nemzeti összefogásra van szükség. „A kapitánynak a parancsnoki hídon van a helye, egy percre sem hagyhatja azt el” – tette hozzá Magyar Péter.