Nem fogják kímélni Orbánt az Európai Parlamentben jövő héten

Nem fogják kímélni Orbánt az Európai Parlamentben jövő héten

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) nyilatkozik a sajtónak az EU-tagországok állam- és kormányfõinek csúcstalálkozója elõtt Brüsszelben 2018. június 28-án. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezetõ helyettes államtitkár (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten szerdán reggel tartja a magyar uniós elnökségről szóló vitáját az Európai Parlament. A plenáris ülésen Orbán Viktor beszél majd a prioritásokról, a képviselők pedig elmondhatják a véleményüket. Előzetesen úgy tűnik, hogy a magyar miniszterelnök nem sok jóra számíthat, a parlamenti pártok többsége erős kritikát fogalmaz majd meg. Sőt, Orbánnak valószínűleg szembe kell néznie Ilaria Salisszal, a Magyarországon hosszú időn keresztül előzetesben tartott olasz antifasisztával, aki csak azért lehet majd ott a parlamentben, mert a mentelmi joga megvédi.

Fél órát kap majd Orbán Viktor arra, hogy összefoglalja az elnökségi programot, aztán pedig meg kell hallgatnia, hogy mit gondolnak erről, vagy úgy általában az ő és a kormánya teljesítményéről. Bizonyos, hogy a felszólalók között ot lesz Magyar Péter is, úgy tudjuk, a Tisza Párt elnöke felszólalásában nem elsősorban belpolitikai témákra, hanem európai ügyekre igyekszik majd összpontosítani. A Baloldal szóvivője pedig azt mondta, valószínűleg felszólal majd Ilaria Salis olasz képviselő, aktivista, aki ha nem EP-képviselő lenne, akkor egy magyar börtönben ülne jelenleg.

Az elnökségi vita előtt pár nappal a szociáldemokrata frakció részéről Iraxtse Garcia Perez elnök és Dobrev Klára DK-s képviselő közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a magyar elnökség és Orbán felelősségét vetik fel a nemzetközi konfliktusokkal terhelt világban. És megvonják a mérleget is: „Orbán ahelyett, hogy felvállalná ezt a szerepet, szégyenfoltot ejt a magyar elnökségen, kezet fog unió ellenségeivel, nyíltan szembeszáll az uniós joggal, és vétójával megakadályozza a fontos döntéseket. A Tanács tagjaként és különösen a Tanács vezetőjeként becsületes közvetítőként kell fellépnie, közösen képviselve a nézeteket és álláspontokat, nem pedig egyszemélyes show-t vezetnie” – fogalmaznak a Magyar Hangnak is eljuttatott közleményben.

A pártok szóvivőinek szokásos pénteki sajtótájékoztatóján tulajdonképpen egyetlen frakció állt ki többé-kevésbé a magyar miniszterelnök mellett: a Patrióta képviselőcsoport, amelyet Orbán Viktor gründolt össze és ahol a fideszes képviselők is dolgoznak. Igaz, ők is csak a vita fontosságát emelték ki. – Ez egy különleges vita lesz a magyar elnökség prioritásairól. Ezek olyan témák, amelyek nem csak Magyarországon, hanem egész Európában és az Európai Parlamentben is aggodalmat váltanak ki – jelentette ki Alonso de Mendoza, a Patrióták frakciójának a szóvivője. – Ezt a vitát mindig megrendezik, kivételt tenni csak a politikai elfogultság, vagy a pártoskodás miatt, nagyon veszélyes üzenetet küldene. Sértené a demokráciát, aláásná a jogállamot és a parlament megítélésének is káros lenne.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportja – ahová korábban a Fidesz vágyott, de ahol végülis a magyar Ukrajna-politika miatt nem kértek belőlük – azt hangsúlyozta, hogy „Orbán úrnak lehetőséget kell adni a program plenáris elé terjesztésére, ahogy az egy EU-elnökségnél megszokott. A parlamenti bizottságok sem zárhatják ki az elnökséget üléseikről, és nem zárhatják be kapuikat”. Nem sok jóra számíthat a magyar miniszterelnök a liberálisok részéről. „El fogjuk ítélni Orbán Viktor Európa-ellenes akcióit, mióta Magyarország tölti be a soros elnökségi tisztet, Orbán Viktor megtámadta az európai értékeinket elfogadhatatlan és izolált fellépésével” – fogalmazott Clara de Melo Ponce, a liberális Renew Europe szóvivője, hozzátéve, hogy az Európai Unió nem fogjuk támogatni Orbánt a demokratikus értékek „elárulásában”.

Bár az EP-ben létszámuk csökkent, a „magyar ügyekben” nem veszítik el a befolyásukat a Zöldek. A következő öt évben is ők fogják adni a magyar jogállamisággal kapcsolatos jelentéstevőt a holland Tineke Strik személyében, aki korábban is rendszeresen bírálta Orbán Viktort. Strik elődje ebben a pozícióban először a szintén holland zöldpárti Judith Sargentini, majd a francia Gwendoline Delbos-Corfield volt. A Zöldek közleménye is keményen fogalmaz: „A magyar rezsim lecsap a demokráciára, és a múlt héten kihallgatták az ellenzék vezető személyiségeit, köztük Donáth Anna volt európai parlamenti képviselőt. A Bizottság továbbra is visszatartja az uniós forrásokat Magyarországnak a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos aggodalmak miatt, és Magyarország továbbra is a 7. cikk szerinti eljárás hatálya alatt áll a Tanácsban a jogállamisággal kapcsolatos mulasztások miatt”. A Zöldek amiatt aggódnak, hogy a parlamenti vita csak alkalom lesz arra, hogy „Orbánnak platformot biztosítsanak propaganda és félretájékoztatás terjesztésére”.