Szijjártó visszaszólt a francia pénzügyminiszternek a globális minimumadó ügyében

Szijjártó visszaszólt a francia pénzügyminiszternek a globális minimumadó ügyében

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Leier Hungária Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. május 11-én (Fotó:
MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint arról mi is beszámoltunk, Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a napokban azt mondta újságíróknak, hogy a globális minimumadót a következő hónapokban Magyarország nélkül, vagy Magyarországgal együtt be fogják vezetni. Szerinte ugyanis „mindenki tudja, hogy Magyarország végső blokkolásának semmi köze a minimumadóhoz” és „Európa nem lehet többé egyes tagországok rosszindulatának túsza”. 

Erre reagált közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a következőket írta:

Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet. Úgy fogalmazott: ebben a helyzetben a termelő vállalatok adóterheinek növelése tovább rombolná Európa versenyképességét, és munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe. 

– Mi ezért ellenezzük a globális minimumadó európai bevezetését, ráadásul az Magyarországon járna az egyik legnagyobb adóemeléssel. Mi tizenkét éve folyamatosan csökkentjük a munkára és a vállalkozásokra rakódó adóterheket, és nem is akarunk változtatni ezen az irányon – tette hozzá.

Emlékeztetett arra: pénteken Franciaország pénzügyminisztere azt nyilatkozta, hogy a magyar ellenkezés hátterében valamilyen más típusú ügy áll. A külügyminiszter visszautasította a feltételezést, „mi nem szoktunk összekeverni össze nem illő dolgokat”.

– Tisztelettel kérjük francia barátainkat, hogy ők se tegyék. Az adóemelésre továbbra is nemet mondunk – zárta a bejegyzést Szijjártó Péter.