Gyanúsítottként hallgatták ki Donáth Annát, tüntetés is volt az ügyészségnél

Gyanúsítottként hallgatták ki Donáth Annát, tüntetés is volt az ügyészségnél

Donáth Anna és Iványi Gábor a politikus gyanúsítotti kihallgatása előtt (Forrás: Momentum/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolja az ügyészség Donáth Annát, akit ügyészségi kihallgatásra idéztek be csütörtökön délelőttre. A Momentum volt elnökét és EP-képviselőjét beszámolója szerint a Fővárosi Nyomozó Ügyészség azért hallgatja ki, mert „testével védte Iványi Gábort”. A vád szerint Donáth Anna, az LMP-s Szél Bernadett és Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője erőszakkal akadályozta meg a NAV pénzügyőreit 2022. februárjában, amikor előre be nem jelentett razziát tartottak az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában. Donáth szerint politikai bosszú és megfélemlítés áll a kihallgatása mögött. Közölte, videófelvételek bizonyítják, hogy erőszakot nem alkalmazott, minden mozdulata egy idős és ártatlanul meghurcolt lelkész védelmére irányult. – Korábban az Európai Parlament is vizsgálta az ügyet, és megtagadta a mentelmi jogom felfüggesztését – jelentette ki. (A júniusi EP-választáson már nem szerzett mandátumot).

A mostani kihallgatásra szolidaritási akciót hirdettek az ügyészség elé. – Kivárták, hogy megszűnjön Donáth Anna mentelmi joga, és most, egy családi tragédiát követően érkezett el az idő, hogy alaposan megcibálják őt. Ha lehet, kettőtől nyolc évig terjedően – olvasható az esemény Facebook-ajánlójában, amelyben utalnak Donáth László (Donáth Anna édesapja) közelmúltbeli halálára – emlékeztetett a 24.hu. A lap beszámolója szerint a helyszínen megjelent Iványi Gábor, továbbá Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke és frakcióvezetője, Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója is. Iványi az érkező Donáth Annának egy szál virágot adott, aki ezt követően bement az ügyészség épületébe. „Én vagyok a ludas abban, hogy Annának be kellett mennie ezen az ajtón” – mondta Iványi Gábor beszédében.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményben azt írta: a nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, aki – a többi gyanúsítotthoz hasonlóan – tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen 5 gyanúsítottja van, köztük a korábban kihallgatott Iványi Gábor és Gurmai Zita – tették hozzá.