Nagy veszélyben vannak a fecskék a rendkívüli időjárás miatt

Nagy veszélyben vannak a fecskék a rendkívüli időjárás miatt

Füsti fecske (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állatvédői szempontok miatt sebességkorlátozást vezettek be a 71-es főúton, a 61-es és a 71-es km között, mivel kiemelt figyelmet követelnek az erdőből felszálló fecskék, és elütésüknek megelőzése – írja az Útinform vasárnap. 

A Magyar Madártani Egyesület is arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy a fecskék számára különösen kedvezőtlen a jelenlegi hideg, esős és szeles idő. Az állatok a hirtelen jött drasztikus lehűlés, valamint a rövid idő alatt lehullott, nagy mennyiségű csapadék következtében nem találnak élelmet, sem rejtekhelyet. Sok fecske az ablaknak repül, másokat pedig autók ütnek el, mert túlságosan alacsonyan repkednek az út felett, illetve legyengülve ülnek az utak mellett. – A Balaton-parti 71-es főútvonal mentén tömegével pusztulnak el a fecskék a zord körülmények miatt – teszi hozzá a Valodihirek.hu.

Fehér Holló Vadmentő Alapítvány is drámai hangnemben számolt be a pusztításról: „Katasztrófa van sok helyen, de főleg a Balaton északi partján, a 71-es főúton tucatjával – több ezren – vannak halott fecskék az úton Balatonalmáditól Keszthelyig. Sajnos sokan nem lassítanak, rengeteg olyan hívásunk volt, akik elmondták, hogy ők maguk lassan mentek, de az utánuk érkezők előzve, gyorsítva ütötték el őket.” Az alapítvány felhyívta a figyemet arra, hogy az autósok lassítsanak, mert „a fecskék alacsonyan repülve az utak felett szedegetik a repülő rovarokat, az aszfalt melege miatt leszállnak, és ott is pihennek meg”. 

Mint hozzátették, aki teheti, biztosítson nekik védett helyet – melléképület, műhely, garázs –, hogy fel tudjanak kicsit melegedni. A Magyar Madártani Egyesület is ezt javasolja: „Tartós eső idejére, illetve éjszakára nyugodtan zárjuk is be ide a madarakat! A fecskék így melegben tudják átvészelni a rossz időt, így akár egy-két nappal is tovább kibírják. Amint eláll az eső, nyissuk ki az ajtókat, hogy ki tudjanak repülni vadászni. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is hathatós segítséget tudunk nyújtani.”

 

 

 

Címkék: időjárás, fecske