A Telex szerint Bese Gergő féltékenység áldozata lehetett

A Telex szerint Bese Gergő féltékenység áldozata lehetett

Bese Gergő munkában. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen épp házszentelést tart a Karmelita kolostorban, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes társaságában. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem feltétlenül kellettek titkosszolgálati eszközök, vagy a megtisztulásra vágyó egyház nyomozása a Bese Gergő, NER-es sztárpap magánéletéről szóló információk összegyűjtéséhez, sokkal inkább úgy tűnik, valójában szerelmi féltékenység vezetett az országos botrányhoz – tudta meg a Telex több, egymástól független forrásból.

Mint ismeretes, a Válasz Online írása szerint a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta az az akta, amely szerint Bese Gergő dunavecsei plébános melegpartikon vehetett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. Az Apostoli Nunciatúra elismerte a lapnak, hogy értesült a papot érintő vádakról, és ezeket továbbították a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének, s az ottani érsek, Bábel Balázs néhány órával később közleményben jelezte: Bese Gergő Pétert 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztették papi szolgálata alól.

A Bese-ügy kirobbanásakor, idézi föl a portál,  számos teória terjedt arról, mi állhat a történtek hátterében. A Telex több, az egykori papot ismerő forrással beszélt, köztük az egyházi világban jártas személyekkel is, ezekből a beszélgetésekből, a megszerzett információkból pedig az derült ki: nem az egyház tisztulni vágyása, nem is a kormányzat ármánykodása, hanem egy féltékenységi ügy vezethetett el a politikai színezetet kapó botrányhoz.

Forrásaik szerint Besének eltitkolt kapcsolata volt egy olyan férfival, akit még az egyik kormányhoz közeli újságnál ismert meg. Ez az illető – aki jó ideje már nem dolgozik a lapnál – úgy tekintett a kapcsolatukra, hogy Besével gyakorlatilag járnak, ezért is döbbent meg, amikor egy internetre felkerült videóban felismerte partnerét, mégpedig a karkötője alapján. 

Hogy mi következett ezután, arról két, egymástól részben eltérő verziót hallottak. Az egyik szerint Bese barátját annyira bántotta az, amit a videón látott (a pap idegen férfiakkal szexelt), hogy az információt másokkal is megosztotta. Míg egy másik verzió szerint Bese barátjának egy női ismerőse osztotta meg másokkal is az információt, mert féltékeny volt a papra, a videó pedig kapóra jött neki. „Mindkét esetben elmondható, hogy ha készült is Bese magánéleti titkáról valamiféle akta (ami lehetett akár egy feljegyzés vagy egy összeállítás is), ami a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta, akkor annak forrása a pap közvetlen környezete lehetett” – írja aa Telex munkatársa, Dezső András, aki hallott arról is: Bese tudomást szerzett arról, hogy a videóban felismerték őt, és arra is gondolhatott, hogy ez az információ az egyházi vezetés felé is eljuthat előbb-utóbb, ezért augusztus 26-án maga tájékoztatta Bábel Balázs érseket arról, hogy kompromittáló videók kerülhetnek elő róla. Azzal védekezett, hogy nem emlékszik semmire, leitatták, elkábították, „szexuális aktus közben, más férfiak társaságában ekkor készülhettek róla felvételek”, másnap pedig egy padon ébredt. Erről a Magyar Hang itt írt.  

Dezső András úgy tudja: Bese valóban tájékoztatta az érseket a történtekről, kérdés, hogy valójában mi hangzott el azon a beszélgetésen. Hiszen Bábel Balázs azon túl, hogy letiltotta Besét a médiaszereplésektől, néhány napos lelki gyakorlatra, bűnbánatra küldte – ahelyett, hogy már akkor döntött volna a felfüggesztéséről.

A Telex forrásai ezt azzal magyarázták, hogy Bábel valószínűleg nem szerette volna elengedni a NER-ben jól beágyazott és az egyházon belül a hívek körében is népszerűnek tartott Bese kezét. Ezt pedig megtehette, hiszen ilyen helyzetekben mérlegelési joga van. Az érsek csak akkor nem mérlegelhetett volna, ha Beséről az derült volna ki, hogy gyerekek ellen követett el valamit, ám pedofilvádak ellene egyáltalán nem merültek fel. Az pedig, hogy a cölibátusra felesküdött papok és más egyházi személyek kettős életet élnek, ha tabutémának számít is, nem rendkívüli és nem példa nélküli a katolikus egyházban. 

Bábel szeptember 6-án mégis Bese felfüggesztéséről döntött, valószínűleg azért, mert a Válasz Online cikkének megjelenésével egyértelművé vált, hogy Bese a hívek, a politika és az egyházi vezetés szemében is vállalhatatlan, a botrányt nem lehet elkerülni.

A Telex szerint már az is csoda, hogy csak most pattant ki az ügy, hiszen a NER egykori sztárpapja meglepően óvatlan volt. Beszéltek olyan forrással, aki azt állította, már fél évvel ezelőtt látott olyan szexuális témájú üzenetváltásokat és képeket, amelyek Besétől származtak. Úgy tűnik, a pap vakmerő volt, nem tartott az esetleges lebukástól, talán azért, mert azt hihette, a NER védelme alatt bármit megtehet. Mindenesetre a Telex úgy tudja, abban az időszakban, amikor a Beséhez hasonlóan szintén országosan ismert Hodász András coming outolt, az egyházon belül már tudtak a „NER-pap” kettős életéről. A Magyar Hang részéről Szerető Szabolcs fogalmazta meg az ügy tanulságait. Publicisztikájában egyebek mellett ezt kérdi: „Hány hasonló figyelmeztetés kell még a keresztény egyházaknak, hogy a jövőjük érdekében leváljanak a szükségképpen nem a jézusi úton járó világi hatalomról? És mi kell még, hogy a hatalom különféle rendű és rangú szolgái leszálljanak a magas lóról, és ne képzeljék magukat gőgösen a normalitás kizárólagos letéteményesének?”

Címkék: homoszexualitás, Bese