Airbnb-tiltás: megint jókat vitázhatunk egy pótcselekvésen

Airbnb-tiltás: megint jókat vitázhatunk egy pótcselekvésen

Fotó: R. Kiss Kornélia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kellő felhatalmazást ad-e egy olyan helyi népszavazás, amelyen mindössze húsz százaléknyian vettek részt? A kérdést azt követően teszik fel sokan, hogy a VI. kerület egy 53,7-46,3 százalékos eredményre alapozva kívánja 2026-tól betiltani az Airbnb-t. Bátor dolog hasonló számok láttán azzal érvelni, hogy így néz ki a demokrácia. Kevésbé lennék magabiztos Soproni Tamás polgármester helyében, aki persze a maga szempontjaiban biztos lehet, és már a referendum eredményével is érvelhet.

Kétségtelen az is, hogy a NER ilyen esetekben nem szokott másfél évet hagyni az alkalmazkodásra. Megrendelnek egy titkos közvélemény-kutatást, majd áttolják egyik hónapról a másikra. A VI. kerületi megoldás finomabb ugyan, de azért számos megkérdőjelezhető pontot tartalmaz. Az első nyilvánvalóan a magántulajdonhoz fűződő jog felülírása. Sokan elmondták ezt, kár is ismételni. Felhívhatjuk a figyelmet arra is, hogy állandó bérlőkkel vagy lakástulajdonosokkal is bőven lehet probléma. És a rövid távú bérlés sem szinonimája a lakóközösség élete felborításának.

Amiben viszont sajnos a leginkább emlékeztet mindez a NER megoldásaira, az a pótcselekvésbe menekülés. Az elszálló ingatlanárakat, a fiatal albérlőkre nehezedő nyomást ez nem fogja megoldani. Az állandó mumusként szolgáló Brit Legénybúcsúsokból sem emiatt lesz kevesebb. (Azt sokkal inkább befolyásolják olyanok, mint egy járvány miatti világméretű lezárás, esetleg a Brexit.) Illúzió azt gondolni, hogy egy főváros belkerületéből ki lehet űzni a turistákat. De ezt célként megjelölni is butaság lenne. Nagyobb rendért persze lehet kiáltani, de ezt rendészeti módszerekkel kell megoldani.

Már a bulinegyed vendéglátóhelyeinek folyamatos egzecíroztatása is hagy kívánnivalót maga után. Az persze érthető, ha egy belvárosi lakó is nyugodt éjszakára vágyik. Ettől még viszont akár fejükre is állhatnak a városvezetők, a VI. és VII. kerület bizonyos utcái akkor sem fognak kertvárossá változni.

Sokkal sürgetőbb lenne a lakásválsággal kezdeni valamit. Miért van az, hogy egy huszonéves pályakezdőnek alig van esélye saját otthonra? Miért van, hogy egyre inkább elszállnak az árak, és albérletre olykor a fizetés másfélszeresét kell(ene) elkölteni? Hasonló kérdésekkel kell elsősorban foglalkozni, a megoldásnak viszont, attól tartok, semennyire nem lesz része az Airbnb tiltása.