Kockázatos Orbán Viktor elképzelése az új gazdasági csúcsvezetésről

Kockázatos Orbán Viktor elképzelése az új gazdasági csúcsvezetésről

Matolcsy György a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen 2024. szeptember 5-én (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Akár Magyar Péter is mondhatta volna azt a súlyos kritikát, amellyel Matolcsy György illette az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját a 62. Közgazdász Vándorgyűlésen. Már az előadás címe is beszédes volt: „Gazdaságpolitikai úttévesztés 2021-től Magyarországon”. A jegybankelnök ezúttal olyan helyzetértékelést tartott, amelyet Orbán Viktortól vett „dakota” idézettel is fűszerezett, miszerint „ha döglött lóra ülsz, és ezt észreveszed, akkor azonnal szállj le”. Szerinte ugyanis 2021 és 2024 között a magyar gazdaság utat tévesztett, emiatt „nem közeledtünk a legjobban teljesítő EU-s országokhoz, de a legrosszabbul teljesítők közeledtek hozzánk”. Az egy főre jutó GDP-ben – vásárlóerő-paritáson – a 23. helyre csúsztunk a néhány évvel ezelőtti 20. helyről, a versenyképességi rangsorban két év alatt 15 helyet zuhantunk. – A téves gazdaságpolitikai fordulat miatt Magyarországnak jelenleg két veszélyes ellenfele van: az egyik az eladósodás, a másik az infláció – fogalmazott a jegybankelnök.

Matolcsy öröksége

Matolcsy tehát igencsak szókimondó volt idén is, akárcsak tavaly, miközben már csak bő fél éve van hátra MNB-elnökként. Mandátuma 2025. március 3-án jár le, s miután már két hatéves cikluson át vezette a jegybankot, a jogszabály alapján akkor sem választhatnák újra, ha megbízna benne Orbán Viktor. – A tavalyi kritikája azért nagyobbat szólt, látványosabban ütközött meg örök riválisával, Varga Mihály pénzügyminiszterrel – állapította meg Bod Péter Ákos. A közgazdász szerint a vándor gyűlésen a szakma részéről alapos elemzések hangzottak el a magyar gazdaság helyzetéről és a várható kockázatokról az első félév adatai alapján. Matolcsy viszont – nyilván küszöbön álló távozása miatt – több évre visszamenőleg értékelte a jegybank és a kormány tevékenységét. Bírálatának éle a 2021–2024 közötti időszakra irányult, mintha előtte minden rendben lett volna, amit szakmailag erősen kétségesnek tartottak a jelenlévők. Nem csupán az elmúlt 3-4 év terméke ugyanis az a gazdaságpolitika, amely most kezd rádőlni a kormányzatra és végső soron a lakosságra is. Hogy csak néhány problémát említsünk a sok közül: a magyar gazdaság sokkal jobban ki van téve az inflációnak, és eladósodottabb, mint a környezete. Ezeknek a hibáknak már 2021 előtt megágyazott a hazai gazdasági vezetés, és akkor még nem beszéltünk az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra vagy a vasúti közlekedés lezüllesztéséről. A régebben „unortodox” képtelenségeket is hangoztató jegybankelnök tehát ezúttal is kerülte az önkritikát, de még így is szinte az egyedüli józan hangot képviselte a NER-ben. Nem csoda, hogy kormányzati körökben már tűkön ülve várják távozását. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egyenesen úgy fogalmazott, hogy ezt a néhány hónapot már „guggolva is” kibírják.

• Milyen veszélyeket rejt Orbán Viktornak a gazdasági és pénzügyi tárca összevonásával kapcsolatos elképzelése?
• 
Mi rejtőzhet Matolcsy György kormányt ostorozó kritikája mögött?
• 
Mi a jegybank feladata, és feltétlenül meg kell-e felelnie tevékenységének a kormány elvárásainak?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 19-ig kapható 2024/37. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!