El Pais: Orbánt sejtik egy spanyol radikális pártnak adott kölcsön mögött

El Pais: Orbánt sejtik egy spanyol radikális pártnak adott kölcsön mögött

Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően tartott megbeszélésük előtt Madridban 2022. január 28-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn érdekes cikk jelent meg a spanyol El Pais napilap oldalán: a Vox (hang) nevű nemzeti konzervatív párt – melynek hat EP-képviselője csatlakozott az Orbán-féle Patrióták Európáért képviselőcsoporthoz – nem mondja meg, melyik banktól kapott 9,2 millió eurós kölcsönt a tavalyi önkormányzati és általános választásokon folytatott kampánya finanszírozására. Az indok: nem akarnak hozzájárulni „azon bankok démonizálásához, akik pénzt adtak” nekik. A lap szerint a párt ezzel megsérti a spanyol pártfinanszírozási törvényt, és arról ír, hogy a kölcsönt egy Orbán Viktorhoz közel álló pénzintézet adhatta. 

Az újság szerint a Vox honlapján közzétett, a 2023-as pénzügyi évről szóló éves beszámolóból kiderül, hogy a párt tízéves történetében először tavaly folyamodott bankhitelhez a választási kampány finanszírozásához, és mindjárt kettőhöz. Konkrétan egy 6,5 milliós hitelt vettek fel az általános választásokra, amelyet aztán 192 082 euróval megemeltek; és egy másik 2,6 milliós hitelt az önkormányzati választásokra; összesen 9 229 444,35 eurót. A jelentés elkészítésekor, tavaly júniusban 1,8 millió eurót már visszaadtak (ennek nagy része az önkormányzati választásokhoz nyújtott hitelnek felel meg), de további 7 386 574,43 euró még kifizetésre vár.

Az éves beszámoló az év végi, tehát december 31-i állapotokat tükrözi: ha az adott időpontig az összes hitelt visszafizették volna, soha nem derül ki a kölcsön ténye. A jelentés aláírói – a pénztáros és a pártigazgató – azonban arra panaszkodnak, hogy „az általános választásokra szánt támogatás beérkezésének késedelme miatt kénytelenek voltak meghosszabbítani az egyik hitelt, amelyet a választási kiadások fedezésére kértek”. A dokumentumból hiányzik minden információ arról, hogy ki és milyen feltételekkel nyújtotta ezeket a hiteleket.

A Vox szóvivője azt nyilatkozta az El Paisnak: azért nem hozzák nyilvánosságra a hitelezők kilétét, „mert nem akarunk hozzájárulni bizonyos bankok démonizálásához, amiért pénzt adtak kölcsön a Voxnak”. Pedig a spanyol pártfinanszírozási törvény szerint meg kell jelöniük kölcsön esetén a hitelező intézményt, az odaítélt összeget, a kamatlábat és a törlesztési időtartamot is. 

Voxhoz közeli források a lapnak azt mondták: a hitelt egy Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló magyar pénzintézettől kaphatták. Ugyanezek a források emlékeztettek arra, hogy 2022-ben a francia szélsőjobboldal vezetője, Marine Le Pen is kapott egy 10,6 millió eurós hitelt egy magyar banktól a választási kampányának finanszírozására. Az ügyben kérdéseket küldtünk az MKB Banknak (mivel ők adták Le Pennek is a hitelt), ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Címkék: Orbán Viktor, Vox