Népszava: több mint százmilliós állami támogatást kapott a pedofíliával vádolt pap egyesülete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatházi Róbert az a kecskeméti katolikus pap, akit néhány hete felfüggesztettek, miután kiderült, hogy évekkel ezelőtt rendkívül súlyos szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen, áldozatai között lehetett olyan fiatal is, akit kilencévesen hálózott be – értesült a Népszava.

Arról, hogy Hatházi Róbertről van szó, elsőként Józsa Bálint, a Momentum kecskeméti elnöke beszélt a lapnak, aki éppen oda jár templomba, ahol a plébános misézett. Úgy tudni, Hatházi Róbert hosszú éveken át tartó pedofil bűncselekményekkel bukott le néhány hete. Az ügyet, név említése nélkül, a Pesti Srácok írta meg először. Ők úgy fogalmaztak, hogy egy rendkívül nyájas természetű kecskeméti plébánosról van szó, aki pappá szentelése előtt egy kommuna jellegű közösségben is szolgálatot teljesített. A cselekmények hosszú éveken át tartottak, mire az egyházi közösség egyik tagja értesült a történtekről, és jelentést tett róluk a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének. Bábel Balázs érsek ezt követően azonnal felfüggesztette Hatházi Róbertet az általa elrendelt átfogó vizsgálat jelenleg is tart. Emellett a hatóságokhoz fordult, az ügyet a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség kivizsgálásra a Nemzeti Nyomozó Irodának is elküldte.

A Népszava szerint akárcsak a melegpartijaival bukó Bese Gergő, Hatházi is a kormánypártok elkötelezett embere volt a katolikus egyházon belül, aki igencsak szívélyes viszonyt ápol fideszes politikusokkal, ezáltal az egyházra gyakorolt állami- és pártbefolyás egyik arcává vált. Erről számtalan fideszesekkel közös fotó is tanúskodik. 2017-ben, az akkor is kormánypárti vezetésű kecskeméti önkormányzat Ifjúság a Közösségért Díjat adott át neki. A momentumos Józsa Bálint szerint a plébános pedig simán felhasználta a templomot arra, hogy fideszes kötődésű, álcivil rendezvényeket tartsanak ott. Sőt, a 2019-es kampányhajrában szót adott a templomban Szemereyné Pataki Klaudia fideszes polgármesternek, aki ezt a lehetőséget megragadva fel is szólította a híveket, hogy a kormánypártok jelöltjeit támogassák a választáson. Egyébként 2017-ben a díjátadáskor Szemereyné ezt posztolta: „A Közgyűlés Hatházi Róbertet példamutató közösségépítő munkájáért, a keresztény ifjúság nevelésében végzett kiemelkedő tevékenységéért az Ifjúság a Közösségért Díjban részesítette.” Presztízsére jellemző, hogy amikor 2023 áprilisában a Ferenc pápa Magyarországra látogatott, akkor a Hősök terén bemutatott szentmise egyik szervezője volt – írta a lap, mely szerint nyílt titok volt, hogy érsek akar lenni.

Hatházi Róbert plébániájának címére jegyezték be a Kecskemét-Széchenyiváros közösségépítő Egyesületet, ami 2023-ban jóval több mint 100 millió forint kormányzati támogatást kapott család- és ifjúságvédelmi programokra, a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól például 75 millió forintot nyert el szexuáledukációs felvilágosító képzésre. Emellett a kecskeméti önkormányzat is 4,5 millióval támogatta az egyesületet.

A Népszava kereste Hatházit, de mint írták, nem volt egyszerű megtalálni, mert már sem a főegyházmegye honlapján, sem a kecskeméti Szentcsalád Plébánia honlapján nem találhatóak meg az elérhetőségei, eltávolították a kecskeméti esperesi kerület plébánosainak listájáról, a Facebook-oldalát pedig törölte. Végül elérték, de nem reagált.