A Tanítanék elítéli a Magyar Rádió épületének lebontását

A Tanítanék elítéli a Magyar Rádió épületének lebontását

Tiltakozás a Magyar Rádió épületeinek védelmében a Pollack Mihály téren (Fotó: Magyar Hang/Csécsi László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményben szólalt fel a Magyar Rádió egykori épületének lebontása ellen a Tanítanék Mozgalom. A szervezet szolidaritást vállalt a környéken lakókkal, akiknek életére „beláthatatlan következményekkel” jár a bontás, ahogy a hallgatókkal is, akiknek máshol nem jutott kollégiumi hely.

A Tanítanék úgy látja, az épületben még létező stúdiók a magyar technikatörténet értékes emlékei, mai körülmények között pedig szinte lehetetlen olyan hangot előállítani, mint itt. Hogy miként lehetséges ez? A helyiségek tervezésekor ugyanis hosszú ideig tartó, precíziós munkával centizték ki, a felvétel hogyan szól a legszebben – áll a szervezet közleményében.

Feltette a Tanítanék azt a kérdést is, milyen példát mutat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a diákoknak? „A kommunikációt, újságírást miért nem lehet ezek között a falak között tanítani? Miért nem egy állami egyetemen (vagy közoktatási intézményben) történik az »elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztése«? Hogyan szolgálja ez a nagy formátumú rombolás a magyar oktatás, közoktatás ügyét?” – sorolja a kérdéseket a Tanítanék, amely szerint felháborító, hogy Lázár János büszkén mutogatja a gigaberuházást.

Szeptember elején kezdtek a Magyar Rádió egykori épületeinek bontásába, hogy ott aztán 300 milliárd forintból a PPKE új campusát húzzák fel. Korábban többen tiltakoztak a bontás ellen, közigazgatási perek is indultak, a lakók szintén nem örültek, de hiába. Sok helyben élő aggódik a környező épületek állapota, illetve a bontás és az abból keletkező törmelékek miatt is.