Terézváros után gyorsan lecsapnak az Airbnb-re

Terézváros után gyorsan lecsapnak az Airbnb-re

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást tart a Portfolio Finance 2024 konferencián. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden eddiginél szigorúbb szabályozást vezetnek be a rövidtávú lakáskiadásra, vagyis az Airbnb-re – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Turisztikai Tanácsadó Testület első őszi ülésén. A tárcavezető szerint a kormány számára a családok lakhatási érdekeinek a védelme az első, ennek fényében dolgoznak a szabályozás átalakításán, de egyelőre Szentkirályi Alexandra, a Fidesz budapesti elnöke javaslatára várnak.

Szentkirályi Alexandra még a terézvárosi Airbnb-szavazás előtt jelentette be, hogy az eredménynek megfelelő budapesti és országos szabályozás bevezetését javasolja a kormánynak. A VI. kerület szavazáson részt vett lakosainak többsége, 54 százaléka végül a rövidtávú lakáskiadás teljes betiltására voksolt. (6083 terézvárosi voksolt, közülük 3265-en szavaztak a tiltásra, míg 2818-an ellene).

A Nagy Márton által vezetett Turisztikai Tanácsadó Testület szintén a terézvárosi szavazás eredményére való tekintettel vette napirendre az Airbnb-ügyet. A miniszter azt mondta, hogy az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdéskör. A hazai ingatlanpiacról 26 ezer lakóegység hiányzik, a rövidtávú lakáskiadás pedig jelentősen hozzájárult az ingatlanárak és a bérleti díjak növekedéséhez – tette hozzá.

Címkék: Airbnb, Nagy Márton