Hármas holtverseny és Magyarország Kedvenc Műsora: átadták a Színikritikusok Díját

Hármas holtverseny és Magyarország Kedvenc Műsora: átadták a Színikritikusok Díját

Díjátadók és a Loupe Színházi Társulás a Színikritikusok Díja átadóján (Fotó: Éder Vera)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milyen lehet élőben látni a Youtube-on rendkívül népszerű Magyarország Kedvenc Műsorát, azaz Molnár Áron és Lengyel Tamás álhíradóját? Ez is kiderült kedd este a Színikritikusok Díjának átadóján a Trafóban. Igaz, nem önmagában az említett műsor képviseltette magát, hanem a Loupe Színházi Társulás felelt a gála programjáért. Az alapítók között van még Lovas Rozi és Horváth János Antal, így előbbi is kivette a részét, míg a műsor adásaiban rendszeresen találkozhatunk egyébként Rainer-Micsinyei Nórával is. A Loupe küldetéséről és előadásairól itt írtunk korábban. A formabontó műsor láthatóan elnyerte többek tetszését. Kovács Gellért filmkritikus például úgy fogalmazott az oldalán: „A díjátadók általában unalmasak, de ez nem volt az.” Amint a Telex beszámolójából kiderült, többek között olyan álhíreket olvastak be, mint hogy 10-12 aranyra számít Orbán Viktor a színészolimpián, valamint hogy akkumulátorgyárakkal bővülnek a színházak. Ehhez képest később visszafogottabban hangzottak el társadalmi fókuszú üzenetek, a Telex szerint két díjátadó, Bódis Kriszta és L. Ritók Nóra mondott hasonló beszédet. 

A Színikritikusok díjának átadásáról beszámoltunk 2022-ben és 2023-ban is. A tavalyi (és a 2018-as) átadónak szomorú hírértéket adott az is, hogy Vidnyánszky Attila le kívánta tiltatni a Nemzeti Színház darabjait a jelöltségről. (Előbb a Bánk bánt, később pedig a Don Juant.) A számos pozíciót betöltő igazgató-rendező szerint ugyanis többször is szakmaiatlan, politikailag motivált módon zajlott a díjak kiosztása. Tavaly egyébként az Örkény és a Weöres Sándor Színház tarolt az átadón.

Ahogy korábban, úgy az idei 45. átadón is akadtak biztos pontok, és már a díjátadó előtt ismert volt, hogy a Színházi Kritikusok Céhe életműdíjjal ismeri el Hernyák György vajdasági rendezőt. Különdíjat kapott a Thealter Fesztivál. Évről évre díjazzák a progresszív, társadalmi értelemben is jelentősnek ítélt munkát végző társulatokat vagy személyeket, idén pedig a Stereo Akt kapta a Jövő-díjat. A céhtagok idei tizenkilenc szavazólapján 56 színház és társulat, valamint 116 előadás szerepelt. Kilenc kategóriában egyenesen harminc vagy annál több teljesítményt neveztek meg a szavazók. Végül tizennégy kategóriában három-három jelölt izgulhatott a gála előtt.

Az átadásra felkért civil szervezetek ezúttal a TASZ (Aujeszky Nóra Ilona és Kunos Zsuzsa), a Van Helyed! Alapítvány (Bódis Kriszta), az Utcáról Lakásba Egyesület (Kovács Vera), az Igazgyöngy Alapítvány (L. Ritók Nóra) és az Élet. Érzés Egyesület (Sevcsik Anna) voltak. Az életműdíjat Hernyák egykori tanítványa, Molnár G. Nóra színésznő, rendező-koreográfus adta át.

Húsz független, kő- és befogadó színház előadásai és művészei szerepeltek a jelöltek között, a legtöbb, négy díjat pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vihette haza. A díjak többsége, három elismerés ezek közül Az igazság gyertyái című előadásnak járt. Három kategóriában az Örkény Színház diadalmaskodott, kettő-kettőben pedig a Katona József Színház, a Radnóti Színház és a Stúdió K. Major Eriket már harmadszor jelölték a legígéretesebb pályakezdő kategóriában. Az előző években még a szombathelyi Weöres Sándor Színház, idén pedig már a Radnóti Színház művésze volt. A díjat most végül át is vehette, elismerve ezzel több évad teljesítményét is.

A díj történetében most először kellett hármas holtversenyt hirdetni: legjobb női epizódszereplőként köszöntötték Berekméri Katalint, Mentes Júliát és Zsigmond Emőkét is.

Színikritikusok díja 2023/2024

Életműdíj: Hernyák György
Jövő-díj: Stereo Akt
Különdíj: Thealter

A legjobb független színházi előadás: Prudencia Hart különös kivetkezése (Stúdió K Színház, rendező: Kovács D. Dániel)
A legjobb kőszínházi előadás: Az igazság gyertyái (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendező: Sebestyén Aba)
A legjobb szórakoztató színházi előadás: Csárdáskirálynő (Nagyváradi Szigligeti Színház, rendező: Novák Eszter)
A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Klara és a Nap (Örkény Színház, koncepció: Fodor Orsolya, Hajós Zsuzsa, Neudold Júlia)
A legjobb rendezés: Liliom (Budaörsi Latinovits Színház, rendező: Kovalik Balázs)
A legjobb női főszereplő: B. Fülöp Erzsébet (Az igazság gyertyái, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat)
A legjobb férfi főszereplő: Pál András (Oidipusz, Radnóti Színház)
A legjobb női epizódszereplő: Berekméri Katalin (Csónak, avagy előttünk az özönvíz, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat); Mentes Júlia (Extázis, Katona József Színház); Zsigmond Emőke (Lidércek, Shaxpeare, Delírium, Örkény István Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: Znamenák István (Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza, Örkény István Színház)
A legígéretesebb pályakezdő: Major Erik
A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Székely Csaba: Az igazság gyertyái

A legjobb díszlet: Extázis (Katona József Színház, tervező: Devich Botond)
A legjobb jelmez: Pekingi ősz (Katona József Színház, tervező: Szakos Kriszta)
A legjobb színházi zene: Üvöltő szelek (Benoit Produkció–Szentendrei Teátrum, zeneszerző: Kákonyi Árpád)
Különdíj: Závada Péter, David Greig: Prudencia Hart különös kivetkezése című darabjának fordításáért és a Stúdió K