Az Örkény és a Weöres Sándor Színház tarolt a színikritikusoknál

Az Örkény és a Weöres Sándor Színház tarolt a színikritikusoknál

Polgár Csaba a Színikritikusok Díja átadóján (Fotó: Éder Veronika)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izgalmas hétvégére készült Sodró Eliza, miután vasárnap tartották a Radnóti Színház hagyományos évadindító nyílt napját, majd rohanhatott is tovább a Színikritikusok Gálájára. A kritikusok által sokat dicsért színésznőt Hajdu Szabolcs friss darabjában, a Legközelebbi emberben lehet az ősszel látni, az előadás pedig több jelölést kapott a kritikusoktól is. Hajdu amúgy is fontos alkotó, filmet egy ideje csak az állami támogatási rendszeren kívül tud készíteni, de így sem adja fel. A Legközelebbi emberben egy családi nyaraló káoszából indulunk, hogy aztán számos titok és sérelem a felszínre kerüljön. Ha nem is kapott most díjakat, a színésznő büszke az előadásra. „Köszönöm a kritikusoknak, hogy bírják még cérnával, és lehetővé teszik, hogy évről évre ilyen színvonalasan izgulhassunk!” - üzente hétfőn Sodró Eliza.

A Színházi Kritikusok Céhe már 44. alkalommal adta át a Színikritikusok díját, elismerve a tavalyi évad kiemelkedő teljesítményeit. A rendezvényre a Katona József Színházban került sor. A gálát Guelmino Sándor és Crespo Rodrigo rendezték, továbbá közreműködtek a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának tagjai.

A legjobban az Örkény Színház és a Weöres Sándor Színház produkciói szerepeltek – előbbi négy, utóbbi három díjjal térhetett haza. Az Örkény három produkciójának alkotói hét kategóriában összesen nyolc jelölést kaptak, ebből négyet díjra is váltottak. A szombathelyi Weöres Sándor Színház eközben négy kategóriában volt jelölt, ebből pedig hármat a Forte Társulattal közös Kivilágos kivirradtig kapott. A Budapest Bábszínház művészei három kategóriában négy jelölést gyűjtöttek be, végül pedig három díjjal térhettek haza.

Az egyéni rekorder Cseri Hanna, aki rendezőként, zeneszerzőként és a legígéretesebb pályakezdőként is díjat kapott. Cseri a Budapest Bábszínházban bemutatott Az utolsó bárány zenéjét szerezte, továbbá a Gólem Színházban játszott Kócos macskaember-kölyök rendezője volt.

Három díjazott nevét már korábban nyilvánosságra hozták. Az életműdíjat Ecsedi Erzsébet színművész, a Jövő díjat a celldömölki Soltis Lajos Színház, a gyerek- és ifjúsági színházi előadások díját pedig a Gólem Színház említett produkciója kapta. Idén huszonegy színikritikus szavazott, a tizennégy kategórián belül pedig három-három jelölt izgulhatott.

„Tegnap a Kivilágos kivirradtig kapta az évad legjobb kőszínházi előadásának díját a Színházi Kritikusok Céhe szavazatai alapján. Csak nagy szavaim és túlcsorduló érzéseim vannak, de ez az előadás minden, amiért érdemes színházat csinálni. Hálás vagyok Horváth Csabának és a Weöres Sándor Színháznak, hogy részt vehettem benne” – reagált Facebook-oldalán Tóth Réka Ágnes, aki a Móricz Zsigmond-regényből a színpadi szöveget készítette. A legjobb férfi epizódszereplő díját kapó Gyulai-Zékány István pedig azt írta: „Nagyon boldog vagyok. Köszönöm a közös munkát az alkotótársaimnak, szívből gratulálok mindenkinek! Az elismert munka hitet és még több erőt ad nekem a következő kihívásokhoz!”

Színikritikusok Díja 2022/23 – A díjazottak

Életműdíj: Ecsedi Erzsébet
Jövő díj: Soltis Lajos Színház, Celldömölk
A legjobb független színházi előadás: Ki ölte meg az apámat? (Eszme – Füge, rendező: Szenteczki Zita, Kovács Domokos)
A legjobb kőszínházi előadás: Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat, rendező: Horváth Csaba)
A legjobb szórakoztató színházi előadás: The Black Rider (Örkény István Színház, rendező: Polgár Csaba)
A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás: Kócos macskaember-kölyök (Gólem Színház, rendező: Cseri Hanna)
A legjobb rendezés: Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat, rendező: Horváth Csaba)

A legjobb női főszereplő: Imre Éva (Ifjú barbárok, Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház)
A legjobb férfi főszereplő: Mácsai Pál (Solness, Örkény István Színház)
A legjobb női epizódszereplő: Szaplonczay Mária (Solness, Örkény István Színház)
A legjobb férfi epizódszereplő: Gyulai-Zékány István (Kivilágos kivirradtig, Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat)
A legígéretesebb pályakezdő: Cseri Hanna
A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Bíró Bence: Magyartenger
A legjobb díszlet: A Kastély (Vígszínház, tervező: Schnábel Zita)
A legjobb jelmez: The Black Rider (Örkény István Színház, tervező: Izsák Lili)
A legjobb színházi zene: Az utolsó bárány (Budapest Bábszínház, zeneszerző: Cseri Hanna)
Különdíj: Hoffer Károly, a Dekameron 2023 című előadás bábjaiért