Mi van, kispajtás, te akarsz miniszterelnök lenni?

Mi van, kispajtás, te akarsz miniszterelnök lenni?

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Magyarországon senkit sem ér szankció a véleménye miatt – mondta Orbán Viktor, miután kormánya törvénybe foglalta a cenzúrát. Lemondott koncertek, kivágott szavak, befóliázott könyvek és egy máig ható sértődés története.

Izgalmas ellentmondást fedezhetünk fel Orbán Viktor miniszterelnök legfrissebb brüsszelezése és a napi tapasztalataink között. A kormányfő a helyi hatóságok által betiltott, majd később mégis engedélyezett (szélső)jobboldali összejövetel, a NatCon körüli felhajtást a „szabadság és az elnyomás erőinek” viaskodásaként definiálta, és természetesen magára osztotta a szabadságharcos szerepét. „Magyarország nem tart ott, hogy bárki szankciókat szenvedjen el azért, mert van egy véleménye” – reflektált a brüsszeli konferencia ügyére Orbán a Kossuth rádió szokásos péntek reggeli alákérdezőjében április 19-én. Egy nappal azt követően, hogy Koltai Róbert a Facebook-oldalán hírül adta, Ócsa fideszes polgármestere letiltatta az önálló estjét: „nemkívánatos lettem” – fogalmazott a Jászai Mari-díjas színész-rendező. És az esete nem egyedülálló.

• Milyen esetek voltak eddig?
• Mikor csúszott be „hiba”?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!