Letartóztatták Szijjártó egykori miniszteri biztosát

Letartóztatták Szijjártó egykori miniszteri biztosát

Korrupcióellenes transzparens Ugandában. Fotó: György Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Letartóztatták a napokban a magyar diplomáciai élet egyik legérdekesebb alakját. Az ok hivatalosan nem ismerhető, hallgat az ügyészség és nem árul el részleteket a külügy sem. Sejteni annyit lehet, hogy az eset nem független a tiszteletbeli konzuli címek és különféle diplomáciai jogosultságok kereskedelmétől. 

A 60 éves S. Gy. kalandfilmbe illő életpályát tudhat maga mögött. A rendszerváltozást követően rendőrségi szóvivő, majd Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkára volt. Dolgozott a Kövér László-féle Országgyűlésnél (2014. május 6-tól 2018. május 8-ig Turgyán Tamás örmény nemzetiségi szószólóval állt munkaszerződésben), majd 2010-et követően az idővel Szijjártó Péter vezetése alá kerülő külügynél. Címzetes egyetemi tanár, magyar-francia kettős állampolgár, aki megannyi diplomáciai feladatot látott el. 2012-ben például segélyhitel programot szervezett Magyarország és a délkelet-ázsiai államok között. 2015-ben a tiszteletbeli konzuli hálózatért felelő miniszteri biztossá nevezték ki a külügyben. 1997 óta Gambia tiszteletbeli konzulja, 2005-től a nyugat-afrikai ország bécsi ENSZ-képviselője. 2009-től a Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulok testületének elnöke. 2023 nyarán a Közép-afrikai Köztársaság őt kérte fel, legyen belgrádi nagykövete. Az afrikai állam Moszkva egyik hídfőállása a kontinensen. S.-ről tudható, hogy kritikusan áll Magyarország tervezett csádi katonai műveletéhez, egy podcastban az év elején úgy fogalmazott, nehezen látható, miként jelenik meg ebben a magyar érdek. Légüres térben, nyugati támogatás teljes hiányában lehetnek jelen katonáink egy olyan helyen, ahol a polgárháború veszélyét sem lehet kizárni – fogalmazott a Telexnek

S. Gy. művelt, megnyerő figura, amilyennek egy diplomatát elképzelünk. Valóban jó ismerője Afrikának, nem mellesleg üzletember. „Tény, hogy a tiszteletbeli konzulok kinevezése nem átlátható folyamat. A cím vonzerejét a világon sehol sem a pénz jelenti, fizetés ugyanis nem jár hozzá, inkább a különféle kiváltságok, mentességek és a vele járó presztízs. Ezért vannak, akik fizetni is hajlandók érte. Működik egy közvetítői piac: ha például Magyarországon szeretne valaki tiszteletbeli konzul lenni, akkor akad néhány olyan, a diplomácia világába beágyazott ember, akit érdemes megkeresnie. Ez a közvetítő igyekszik tiszteletbeli konzuli pozíciót keresni olyan államoknál, amelyek nyitottak arra, hogy tiszteletbeli konzult nevezzenek ki. A segítségért cserébe 50-300 ezer eurót (mintegy 20–120 millió forintot) kérnek a közvetítők – mondta a Direkt36-nak S. Gy., aki szintén foglalkozik ilyesmivel, afféle fejvadászként tekint magára. Ő azonban inkább külföldi államok nagyköveteinek segít ideális jelöltet találni a tiszteletbeli konzuli posztra, és ezt sem Magyarországon, hanem inkább ázsiai és közel-keleti államokban”– írta 2022 novemberében az oknyomozó portál.

Az utóbbi időkben egészen meghökkentő események történtek afrikai ügyletekkel foglalkozó magyar diplomaták és üzletemberek sorával. 2014. március 20-án egy rendőrautóban – legalábbis ez a hivatalos verzió – elhunyt Welsz Tamás, aki bissau-guineai útlevelekkel és állampolgársággal üzletelt. Ugyanezen nap estéjén találkozott volna újra e sorok írójával, számos dokumentum átadását ígérte. Az egykor többek között kongói vonalon mozgó Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke, a 2017-es vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft. fő pénzügyi döntéshozója volt. Ellene 2019. november 27-én költségvetési csalás bűncselekménye miatt adtak ki körözést, azóta szökésben van. A globális ügyekért felelő egykori helyettes államtitkár, az S. Gy.-vel hivatalból is rendszeres kapcsolatban állt Hóvári János tisztázatlan körülmények között hunyt el 2023 augusztusában, értesüléseink szerint kiesett egy monacói hotel 9. emeletéről. B. János Sierra Leone korábbi tiszteletbeli konzulja volt, később Burundi képviselőjeként ténykedett Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségénél, majd nagykövete is lett az afrikai országnak. Tiszteletbeli konzuli címekkel üzletelt, ellene ez év elején emeltek vádat nemzetközi korrupció miatt. 

S. Gy. letartóztatásáról a Pesti Srácok is írt. Úgy fogalmaznak róla, hogy diplomáciai pályán mozgó francia–magyar kettős állampolgár, Afrika-szakértő. A lap kérdéseket küldött az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF), Kovács Katalin főügyészségi ügyész, szóvivő mindössze ennyit válaszolt: „Tájékoztatom, hogy megkeresésére válasz nem adható.” A Magyar Hang a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál érdeklődött, megkérdeztük többek között, milyen kapcsolatban áll a tárca S. Gy.-vel, mikor szűnt meg diplomáciai státusza, mit lehet tudni letartóztatásának okairól. Választ egyelőre nem kaptunk. Beszéltünk S. több ismerősével, de részleteket nem mondtak, hívtuk telefonszámait is, melyeken az elmúlt másfél évtizedben már beszéltünk (hátha valakit elérünk a környezetéből), de egyik sem volt kapcsolható. 

FRISSÍTÉS: A Bem térről csütörtök reggel rövid válasz érkezett, eszerint az illető személynek öt éve szűnt meg a diplomáciai státusza, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azóta nem áll vele jogviszonyban. Letartóztatása okairól nem írnak.