Készülőben a rafahi pokol

Készülőben a rafahi pokol

Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli csücskében levő Rafah város felett, az előtérben palesztin belső menekültek szükségtábora 2024. május 6-án (Fotó: MTI/AP/Ramez Habbub)

Meglepő kijelentést tett vasárnap Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő egy podcast műsorban, amelyben beismerte: a gázai háborúban eddig 14 ezer harcost és 16 ezer civilt öltek meg, vagyis 30 ezerre tehető eddig a halálos áldozatok száma az október 7-én kezdődött konfliktusban. Izrael korábban túlzónak nevezte a gázai egészségügyi minisztérium és az ENSZ által közölt adatokat az áldozatok számáról, ez utóbbi szerint az áldozatok száma mostanra átlépte a 35 ezret. Netanjáhú nyilatkozatával lényegében elismerte, hogy az IDF több civilt ölt meg, mint fegyverest a Hamász, illetve az Iszlám Dzsihád soraiból, az áldozatok túlnyomó többsége nő és gyerek. Az izraeli kormányfő ennek ellenére eltökélt és kijelentette, hogy addig fognak hadműveleteket végezni a Gázai övezetben, amíg megakadályozzák, hogy a Hamász újból megerősödjön. A politikus elképzelései szerint az iszlamista szervezet legyőzése után civil adminisztrációt kell találni Gázában, amely független a Hamásztól, és amelyet támogatnak az arab államok. Csakhogy a jelen állás szerint ez óriási kihívás lesz az izraeli vezetés számára, mert Netanjáhúék már elvesztettek minden potenciális szövetségest a palesztinok körében, különösen az IDF legújabb katonai akciói után.

Ami a május 6-án indított rafahi offenzívát illeti, az izraeli vezetés szerint a műveletben eddig már száznál is több fegyveressel végeztek, azonban a civil áldozatokról nem volt szó. Rafah védelmét a Hamász-féle al-Kasszám Brigádok, az Iszlám Dzsihád-féle al-Kudsz Brigádok, illetve a Népfront Palesztina Felszabadításért nevű marxista-leninista politikai formáció által működtetett Abu Ali Musztafa Mártír Brigádjai látják el, akik gerilla hadviseléssel próbálják felvenni a harcot az izraeli hadsereggel, illetve más biztonsági szervekkel. Az izraeli erők dolgát lényegében éppen ez nehezíti meg egész Gázában: a nemrég indított észak-gázai akciók azt mutatják, hogy az említett szervezetek fegyveresei máris visszaszivárogtak az Izrael által már ellenőrzés alá vont területekre, és ismét aktívan támadják az izraeli katonákat.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!