Rogán: Senki nem nélkülözhetetlen ebben a kormányban, én sem

Rogán: Senki nem nélkülözhetetlen ebben a kormányban, én sem

Rogán Antal (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lehetsz mindig nyerő helyzetben kormányról, nagyon gyakran lesz valaki más, aki erőteljesebben kommunikál – erről beszélt többek között a Financial Times üzleti lapnak Rogán Antal. A cikkről röviden említést tett szemléjében a 444. A Financial Times azt írta, ez az első alkalom, hogy Rogán interjút ad a nemzetközi sajtónak. Az okok között feltehetőleg ott van az is, hogy Magyar Péter rendszeresen egyik fő ellenfeleként beszél róla, és korábban hasonlította már Richelieu bíboroshoz is. Az FT kifejti, Rogán felel a kormányzati médiastratégiáért, egyben három évtizede a miniszterelnök mellett van már. A miniszter nemrég a 444-nek is hosszú interjút adott, ott pedig azt mondta, ha túl van ezen a mostani munkáján, nem kíván már a politikában dolgozni. Más miniszterelnöknek sem dolgozna szerinte, mert Orbán Viktort tartja annak a kiemelkedő egyéniségnek, amelyből szerinte egy évszázadban egy ország életében két vagy három születik. 

A Financial Times szerint Rogán igyekezett csökkenteni a jelentőségét annak, hogy pártja visszaesett az európai parlamenti választásokon. Bár a fenti mondatával utalt arra, hogy Magyarnak most sikerült átvennie a kezdeményezést, de úgy véli, ez nem fog hosszú távon kitartani. A miniszter szerint a Tisza Párt vezetője nem jelent komoly kihívást, és bízik abban, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a 2026-os választást is. A Financial Times szerint viszont Rogán könnyedén tehertétellé válhat, Orbán akár őt is teheti meg felelősnek az eredménytelenségért. „Ez a Fidesz Waterloo-ja” – idézte Magyart a cikk, hozzátéve, hogy a volt igazságügyi miniszter korábbi férje korrupciós vádakba vonta, illetve mérgező dezinformációs kampányokkal vádolta meg Orbán fontos emberét.

A lap említést tesz róla, hogy a politikus, aki a kormányzati háttérhivatalt vezeti, kevésbé ismert Magyarországon kívül. Jelentős hatalmat szerzett viszont a magyar médiában és közigazgatásban, befolyással bír a bankszektorra, az információs technológiára és a titkosszolgálatokra. Rogán a Financial Times-nak azt mondta, hamarosan választ kell kapni arra a kérdésre is, kapott-e külföldről támogatást Magyar. Utóbbi az erre vonatkozó vizsgálatot viccnek nevezte. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta viszont úgy fogalmazott, a titkosszolgálatok működését átpolitizálják, a propagandának vetik alá, ezt a gyakorlatot pedig felháborítónak tartja. Rogán az üzleti lapnak azt állította, a titkosszolgálatok átszervezésére az Ukrajnában dúló háború miatt volt szükség. Rogán szerint ugyanis a miniszterelnök a háború miatt közvetlenebb ellenőrzést szeretett volna szerezni a titkosszolgálatok felett.

Rogán visszautasította a korrupciós vádakat, egyben azt is, hogy feláldozhatatlan lenne a kormányban. Mint fogalmazott, senki sem nélkülözhetetlen a vezetésben, még ő sem. A Financial Times-nak viszont egy meg nem nevezett forrás arról beszélt, hogy Rogán továbbra is Orbán bizalmát élvezi, és ha megválna tőle, azt olyannak érezné, mintha lábon lőné magát.

A miniszter nem érzi a párhuzamot Richelieu bíborossal sem, miután utóbbi a francia király mentora volt, ő viszont kilenc évvel fiatalabb Orbánnál. A miniszter elmondása szerint olyan embert látott meg egykor a mostani kormányfőben, aki meg tudja újítani a konzervatív politikát, majd ezt meg is tette.

Szóba kerültek a cikkben a kommunikációra elfolyó pénzek is. Rogán szerint a minisztériuma 1,8 milliárd eurós összegért írt ki pályázatokat kommunikációra és rendezvényekre, beleértve a nagy, nemzetközi sporteseményeket is, ez az összeg pedig szerinte kilenc évre lebontva védhető, főleg, ha az elődeik költéseivel vetik össze.