Fogházbüntetésre ítélték az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét

Fogházbüntetésre ítélték az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét

Fotó: Unsplash/Bill Oxford

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megromlott egészségi állapota miatt börtön helyett fogházban kell letöltenie négyéves büntetését az Országos Roma Önkormányzat volt elnökének, Agócs Jánosnak – derül ki a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, jogerős ítéletéből. A Bíróság.hu oldalon közzétett határozat szerint a pénzbüntetést is felemelték 260 ezerről egymillió forintra.

Az ítélőtábla a súlyosításért bejelentett ügyészi feljelentést részben megalapozottnak találta, viszont a végrehajtási fokozaton enyhített. A 2023. novemberi elsőfokú ítélet is bűnösnek mondta ki Agócs Jánost hivatali vesztegetés elfogadása miatt. Az eljárás így jogerősen is befejeződött.

Agócs az ítélet szerint a kisebbségi önkormányzat elnökeként két képviselőtársának is felajánlotta, hogy harmincmillió forintért cserébe lemond a vezetői pozícióról. Azt is vállalta továbbá, hogy közbenjár a pénzt kifizető személy elnökké választásáért. A vádlott az elsőfokú tárgyaláson elismerte bűnösségét. A másodfokú eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla a közbizalommal való súlyos visszaélésként értékelte, hogy az elnök megélhetési forrásként tekintett a tisztségére. Az egészségi állapot megromlása ellenére a kiszabott szabadságvesztés időtartamán nem enyhítettek. A pénzbüntetés súlyosításának indoklásában az olvasható: a környezettanulmány szerint a vádlott az átlagot jelentősen meghaladó színvonalú körülmények között él.