„A tájékozott embereket nagyon nehéz manipulálni”

„A tájékozott embereket nagyon nehéz manipulálni”

Kszenyija Szmirnova (Forrás: Kszenyija Szmirnova/Facebook)

Magyarországon az orosz propagandának meglehetősen erős a befolyása, itt lenne fontos szerepük a szakembereknek, hogy megfelelően tájékoztassák a magyar társadalmat. Óriási veszély leselkedik most minden régiós országra, amit a társadalmi összefogás tudna feltartóztatni – mondja Kszenyija Szmirnova neves ukrán televíziós műsorvezető, akivel kijevi utunk során az orosz befolyásszerzésről és ennek ellensúlyozásáról beszélgettünk.

– Az ukrajnai háború kapcsán a magyar kormány álláspontja most már évek óta teljesen szembemegy az uniós országokéval. Ön szerint mi ennek az oka?
– Ugyan nem beszélgettem még magyar politikusokkal erről a kérdésről, a személyes véleményem az, hogy ez a viszony kimondottan egy embertől függ, mégpedig Orbán Viktortól, Magyarország miniszterelnökétől. Úgy gondolom, hogy ő függőségi viszonyban van Oroszországgal, erről az önök által kiadott Stefano Bottoni-könyben is olvastam, illetve maga a szerző is megerősítette, amikor interjút készítettem vele. Ez a függőségi viszony meghatározza a magyar kormány Ukrajnához való viszonyát is. De az is legalább ilyen fontos, hogy Orbán az Európai Uniót Ukrajnával zsarolja, ezzel szeretne minél több pénzt kicsikarni magának. Mivel Magyarország az EU és a NATO tagja, a hozzájárulása nélkül nem lehet semmiféle jelentős döntést hozni.

– Hogyan látja, miként érvényesül az orosz befolyás Magyarországon?
– Kezdetben sokkal inkább nyerésre álltunk az információs háborúban, sajnos ez a tendencia mostanra megfordult. Látni kell, az ellenállás mostanra nemcsak a harctéren folyik, hanem az információs térben is. Magyarországon az orosz propagandának meglehetősen erős a befolyása, itt lenne fontos szerepük a szakembereknek, hogy megfelelően tájékoztassák a magyar társadalmat. Kelet-Európában, többek között Magyarországon, sokkal jobban kellene érteniük az embereknek, hogy aztán nyomást tudjanak gyakorolni a kormányra annak érdekében, hogy az megértse: óriási veszély leselkedik most minden régiós országra, amit a társadalmi összefogás tudna feltartóztatni.

• Mit tehetünk az úgynevezett „szakértőkkel”?
• Lehet egyáltalán az oroszpárti médiafölényt ellensúlyozni?
• Mennyire tudta befolyásolni az ukrajnai konfliktus menetét a kiterjedt információs háború?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!