Helyi kétharmadok – és ami mögöttük van

Helyi kétharmadok – és ami mögöttük van

Nemény András és csapata a választás éjszakáján Szombathelyen, 2024. június 9-én (Fotó: Nemény András Facebook-oldala)

Zalegerszeg és Szombathely sok mindenben különbözik: előbbi egykori mezőváros, amely számos falu hozzácsatolásával nyerte el mai méretét, a másik jelentős kereskedelmi útvonalra eső gazdasági-közlekedési központ, nagyvárosias hagyományokkal bíró település. Az egyikben a Fidesz, a másikban a baloldali-liberális ellenzék győzött az önkormányzati választáson. 

Néhány hasonlóság azonban van a két dunántúli város között: mindkét településen olyan politikai erő és olyan polgármester győzött nagy fölénnyel, aki nem az első ciklusát tölti a város élén. Balaicz Zoltán fideszes polgármesternek harmadszor szavaztak bizalmat 73 százalékos többséggel Zalaegerszegen, Nemény András pedig az Éljen Szombathely! Egyesület színeiben másodszor, 65 százalékos támogatottsággal nyerte meg a választást szülővárosában. A két polgármesterjelölttel egy zászló alatt induló képviselőjelöltek is „agyonnyerték magukat”, az összes egyéni körzetet vitték, ellenfeleik csak kompenzációs listáról tudtak bejutni a képviselő-testületbe. Hasonlóság az is, hogy a jelöltek nem vagy nem csak pártszínekben indultak.

Szombathelyen az Éljen Szombathely! Egyesület színeiben indultak a győztes jelöltek, a zalaegerszegi fideszesek pedig a kormánypárté mellett a Balaicz Zoltán Jelöltje Egyesület logóját is viselték. Vagyis már nemcsak az ellenzék, hanem a kormánypárt is felfigyelt arra: önkormányzati választásokon sikeres stratégia lehet a pártpolitikától való eltávolodás és az, ha olyan jelölteket támogatnak, akik helyben jól beágyazottak, és képesek kivívni a lakosság rokonszenvét. A Magyar Hang által folytatott háttérbeszélgetések azt mutatják: Nemény és Balaicz is képes volt erre, és nem csak azon választók szimpátiáját tudták megszerezni, akikkel egy politikai oldalon állnak. Sokkal jobban szerepeltek, mint a pártjaik az európai parlamenti listán.

• Mennyivel „vertek rá” pártjaikra a szombathelyi és zalaegersszegi polgármesterek?
• Hogy befolyásolja a mentalitás a szavazást?
• Hogy kommunikálnak azok, akik nagyot nyertek?
• Vajon mindig megtérül egy városnak a stabil fideszesség?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 4-ig kapható 2024/26. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!