Le Penék győzelmét hozta az első forduló Franciaországban

Le Penék győzelmét hozta az első forduló Franciaországban

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt nemzetgyûlési frakcióvezetője voksol az előrehozott parlamenti választások első fordulójában az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen 2024. június 30-án (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Vasárnap este nyolc órakor bezártak a szavazókörök Franciaországban, az előrehozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójában.

Az urnazárás után a France 2 ismertette az Ipsos által készített exit pollt. E szerint a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) 34 százalékot szerzett, a radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront 28,1-et, Macron francia elnök centrista szövetsége 20,3-at, a jobbközép Köztársaságiak pedig 10,2-t – írta a BBC. Az exit pollok ismertetése után Emmanuel Macron francia elnök az AFP hírügynökségnek nyilatkozott. A francia elnök felszólította a választókat, hogy a jövő vasárnapi második fordulójában álljanak a „köztársasági és demokrata” jelöltek mögé. Szerinte „a Nemzeti Tömörüléssel szemben eljött az ideje egy széleskörű, egyértelműen demokratikus és republikánus összefogásnak a második fordulóra”. Macron egyúttal üdvözölte az első forduló magas részvételét. 

„A demokrácia megszólalt, és a franciák az RN-t és szövetségeseit állították az élre, gyakorlatilag kitörölve Macron táborát” – ezt Marine Le Pen mondta 8 óra után a választókerületében. Hozzátette, hogy az emberek egyértelműen új lapot akarnak kezdeni, és arra kért mindenkit, hogy jövő vasárnap a második fordulóban ismét az RN-re szavazzanak. „Abszolút többségre van szükségünk ahhoz, hogy egy hét múlva Jordan Bardella legyen a miniszterelnök” – tette hozzá. Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke kijelentette, hogy készen áll pártja győzelme esetén a miniszterelnökségre. „(Az államfővel politikai) társbérletben dolgozó miniszterelnök lennék, aki tiszteli az alkotmányt és a köztársasági elnök hivatalát, ugyanakkor rendíthetetlen az általunk végrehajtott politikában” – hangsúlyozta Bardella, aki korábban többször megerősítette, hogy csak akkor vállalja a kormányzást, ha pártja megszerzi az abszolút többséget a második fordulóban.

Gabriel Attal miniszterelnök „köszönetet mondott mindazoknak, akik bizalmat szavaztak” az elnöki tábornak a parlamenti választások első fordulójában. „Ennek az estének az a tanulsága, hogy a szélsőjobb a hatalom kapujában áll” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a cél most az, hogy „megakadályozzuk, hogy a Nemzeti Tömörülés a második fordulóban abszolút többséghez jusson, hogy uralja a nemzetgyűlést, és így az országot a szégyenletes programjával kormányozza”. „Egyetlen szavazatot sem szabad a Nemzeti Tömörülésnek adni. Franciaország azt érdemli, hogy ne habozzunk. Soha” – tette hozzá, kiemelve, hogy „erkölcsi kötelességünk mindent megtenni, hogy megakadályozzuk a legrosszabbat”. A kormányfő bejelentette, hogy a második fordulóba a harmadik helyen továbbjutott jelöltjeit az elnöki többség visszalépteti, és szavazóit „egy olyan másik jelölt támogatására kéri, aki hozzánk hasonlóan védelmezi a köztársaság értékeit”. Jean-Luc Mélenchon, az Új Népfront vezetője azt mondta, sehol sem fogják hagyni, hogy a Nemzeti Tömörülés győzzön. „Ezért abban az esetben, ahol harmadikok leszünk, ki fogunk szállni a versenyből” – fogalmazott.

Helyi idő szerint 17 óráig a választók 59,39 százaléka adta le szavazatát, szemben a 2022-es 39,42 százalékkal, ami az Ipsos kutatója, Mathieu Gallard szerint 1986 óta a legmagasabb részvételi arányt jelenti ebben a szakaszban – írta a 444. A becslések szerint 65,5 százalékos részvételi arányt kaptunk – írta a BBC. A többséghez 289 képviselői hely kell, a projekciók között van olyan, amely szerint abszolút többséget szerezhet majd az RN, de a többi szerint is 203-280 székre számíthat. 

Az állampolgárok csak egyéni jelöltekre szavazhattak, a biztos győzelemhez az első fordulóban 50 százalék plusz egy szavazatot kellett elérnie egy jelöltnek. Ha egy körzetben ez senkinek sem sikerül, akkor a jövő vasárnapi második fordulóban minden, a regisztrált szavazók körében 12,5 százalékot, a leadott szavazatoknak pedig legalább 25 százalékát elért jelölt indulhat.